Εδώ και αρκετό καιρό, λόγω της πανδημίας, η πλειονότητα των πολιτών έχει συνηθίσει, ή έχει υποχρεωθεί για ορισμένους, να φοράει μάσκα είτε στους εξωτερικούς είτε στους εσωτερικούς χώρους κι εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως, η αφαίρεση της μάσκας και το τέλος της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους προκαλεί, σε κάποιους ανθρώπους, ανασφάλεια και άγχος, αφού για τους περισσότερους έχει γίνει…δεύτερη φύση.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, τονίζουν οι επιστήμονες δίνοντας τη δική τους ερμηνεία. Το άγχος και η ανασφάλεια αυτή μπορεί να συγκριθεί με ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παρακολουθούνται συνεχώς. Από τη στιγμή που θα βελτιωθεί η υγεία τους και θα μεταφερθούν σε απλές κλίνες του νοσοκομείου τότε συχνά αγχώνονται και ανησυχούν γιατί δεν παρακολουθούνται τόσο προσεκτικά.

«Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να κάνουν οι άνθρωποι αυτή την προσαρμογή στο λιγότερο ασφαλές περιβάλλον» λέει ο Δρ William Schaffner, Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Μολυσματικών Ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ των Η.Π.Α.

Την ίδια στιγμή ο ψυχολόγος, νευροψυχολόγος Sanam Hafeez, δίνει τη δική του εξήγηση: «Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν και μπορεί να μην ένιωθαν όλοι 100% άνετα όταν βρίσκονταν σε λεωφορείο, στο μετρό, ή πηγαίνοντας να δουν μια ταινία ή κάνοντας ψώνια, ωστόσο η μάσκα παρείχε ένα επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και αίσθησης ελέγχου, κάτι που θα μειωθεί τώρα».

Όπως λέει ο νευροψυχολόγος, για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από επιπλοκές της COVID-19, ακόμα κι αν έχουν την επιλογή να φορούν μάσκα, γνωρίζοντας ότι οι άλλοι δεν χρειάζεται να το κάνουν, τους αφήνει πιο ευάλωτους. «Για μερικούς ανθρώπους, το να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου όλοι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, τους έδινε μια αίσθηση τάξης και ελέγχου. Χωρίς τον νόμο με το μέρος τους, τους φέρνει σε μια κατάσταση όπου δεν έχουν καμία εξουσία για να πάρουν θέση. Η επιλογή τους είναι είτε να φορέσουν μάσκα και να κυκλοφορούν  ανήσυχοι είτε να μείνουν σπίτι τους και να χάνουν πράγματα που μπορεί να είναι απαραίτητα για τη διαβίωση, την υγεία τους ή τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών τους» καταλήγει.

 

«Πέφτουν» οι μάσκες

 

Εάν είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τη μάσκα σας αλλά αισθάνεστε ανήσυχοι, οι παρακάτω συμβουλές από ειδικούς μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

 

Κατανοήστε το άγχος

Το άγχος, γενικά, είναι ο φόβος για το άγνωστο, για αυτό που θα συμβεί στο μέλλον και τα πιθανά σενάρια «τι θα γινόταν εάν». Μπορεί επίσης να είναι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη λογική σας, να εκλογικεύσετε  το τι συμβαίνει, να ενημερωθείτε επιστημονικά και υπεύθυνα ώστε να ελέγξετε την κατάσταση.

Μιλήστε με γιατρό

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας εξηγήσει γιατί είστε ή δεν είστε ασφαλείς βγάζοντας τη μάσκα.

Μιλήστε με φίλους ή συγγενείς

Αν έχετε έμπιστους φίλους και μέλη της οικογένειας με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους.

Εμβολιαστείτε και ενισχυθείτε

Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη άμυνα κατά της COVID-19.

Αφαιρέστε τις μάσκες σταδιακά

Εκτεθείτε σταδιακά σε μέρη ή καταστάσεις που σας προκαλούν νευρικότητα και ιεραρχήστε τα μέρη από τα λιγότερα απειλητικά έως τα πιο απειλητικά. Επιλέξτε μέρη και καταστάσεις όπου αισθάνεστε πιο άνετα χωρίς τη μάσκα σας.

Μπορείτε πάντα να διατηρήσετε τη μάσκα

Διατηρήστε τη μάσκα, εάν χρειάζεται. Δεν υπάρχει νόμος κατά της χρήσης μάσκας. Έχετε την επιλογή να μείνετε μακριά από πολλές εκδηλώσεις/τόπους που θεωρείτε επικίνδυνους, εκτός εάν επιβάλλεται από το νόμο ή την εργασία σας.

 


 

Είναι σαφές ότι η COVID-19  υποχωρεί, αλλά δεν έχει φύγει και δεν θα φύγει ποτέ. Ακόμα κι αν περάσουμε από πανδημικό σε ενδημικό επίπεδο θα είναι σαν να έχουμε ανακωχή με αυτόν τον ιό δηλώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένουν ότι η COVID-19 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί αλλά σε επίπεδα που δεν θα ασκούν δυσανάλογη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.