Νέα έρευνα δείχνει ότι μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη και της  μετάβασής του σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 410 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη είναι χαμηλού κινδύνου και έχουν ευνοϊκή εξέλιξη, πολλοί άνδρες δεν χρειάζονται άμεση θεραπεία και επιλέγουν την τακτική παρακολούθηση. Αυτό συνέβη και με τους συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Justin Gregg, επίκουρο καθηγητή ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψάρια -βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής- αντιμετώπιζαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ο καρκίνος του προστάτη να αναπτυχθεί ή να προχωρήσει σε σημείο που να απαιτείται άμεση θεραπεία.

Μετά από μια μέση παρακολούθηση τριών ετών, διαπιστώθηκε σε 76 άνδρες  εξέλιξη του καρκίνου. Αλλά για κάθε μονάδα αύξησης στη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο για εξέλιξη του καρκινικού όγκου.

«Η μεσογειακή δίαιτα είναι μη επεμβατική, καλή για τη γενική υγεία και, όπως φαίνεται από αυτήν τη μελέτη, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την πρόοδο του καρκίνου» επισήμαναν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα και πρόσθεσαν: “Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Αυτή η μελέτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην παροχή τεκμηριωμένων διατροφικών συστάσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο”.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Cancer.

Πηγή: healthday.com