Το 14% των ενηλίκων ηλικίας 18 έως 65 ετών που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 (ένας στους επτά ασθενείς) εμφανίζει μετά την οξεία φάση της νόσου τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας που δεν υπήρχε στο παρελθόν και το οποίο πλέον απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), αναλύθηκαν τα στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της Covid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση, μυοκαρδίτιδα κ.α. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για Covid-19.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ακόμη ότι παρόλο που ο κίνδυνος για την εμφάνιση νέων παθήσεων αυξανόταν ανάλογα με την ηλικία, τις προϋπάρχουσες ασθένειες και την εισαγωγή στο νοσοκομείο για την covid-19, ωστόσο και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών) ασθενείς, όσοι πέρασαν τη νόσο στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και όσοι πριν τον κορωνοϊό ήταν γενικά υγιείς, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη – να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.

Τέλος, τα αποτελέσματά έδειξαν ότι ο κίνδυνος για ορισμένες κλινικές συνέπειες του κορωνοϊού, όπως διαγνώσεις ψυχικής υγείας, αυξήθηκαν σημαντικά, ανεξάρτητα από την ηλικία και την προϋπάρχουσα γενική κατάσταση υγείας.