Η κατανάλωση παντζαριού και του χυμού του αποτελεί ” κόκκινο χρυσό” για τη συνολική υγεία μας …αποφαίνονται οι ειδικοί μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν σε ηλικιωμένους και η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά άλατα, προάγει την ανάπτυξη των στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με την καλύτερη γνωστική/εγκεφαλική και καρδιαγγειακή υγεία.

Το παντζάρι είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των νιτρικών σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης. Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, πράγμα που σχετίζεται με χειρότερη αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία.


Η μελέτη:

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter, έλαβαν μέρος 26 υγιείς ηλικιωμένοι σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιλάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα για δέκα ημέρες. Η γεύση και η μυρωδιά και των δύο χυμών ήταν η ίδια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή. Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg)  μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

Από τα ευρήματα υποδεικνύεται ότι η προσθήκη πλούσιων σε νιτρικά τροφίμων στη διατροφή –στην προκειμένη περίπτωση του χυμού παντζαριού- μόλις για δέκα ημέρες μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά και προς το καλύτερο την μικροβιακή ισορροπία στο στόμα. Η διατήρηση του υγιούς στοματικού μικροβιώματος μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι επιστήμονες, πάντως τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να προσδιορίσουν αν παρόμοιες επιδράσεις εντοπίζονται και σε άλλες ομάδες.