Έρπης, κονδυλώματα και άλλες λοιμώξεις κρύβονται…στο solarium

Οι κίνδυνοι στην υγεία από την αλόγιστη χρήση του σολάριουμ είναι γνωστοί εδώ και χρόνια, τελευταία όμως οι δερματολόγοι προειδοποιούν πως τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος ενοχοποιούνται και για την εμφάνιση έρπη των γεννητικών οργάνων, μια εξαιρετικά μεταδιδόμενη σεξουαλική νόσο, κονδυλωμάτων, σταφυλόκοκκου και άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Mayo Clinic της Μινεσότας των ΗΠΑ, ο ιός του έρπη, όπως και τα άλλα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στις καμπίνες μαυρίσματος. Το υπεριώδες φως μπορεί θεωρητικά να σκοτώσει τα μικρόβια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα μικρόβια στο σολάριουμ, προειδοποιεί η καθηγήτρια Δερματολογίας.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα, όταν αυτό ιδρώσει από το σολάριουμ, μπορούν να μεταφερθούν στο κρεβάτι μαυρίσματος. Ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί κάποιο αντισηπτικό, ή οι θερμοκρασίες που επικρατήσουν είναι υψηλές δεν αρκεί να εξοντωθούν οι μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικοί. Ο ιδρώτας που απορρίπτει το σώμα βοηθά τα βακτήρια και τους ιούς να αναπτυχθούν και μπορούν να εισχωρήσουν από μια μικρή πληγή στο δέρμα ώστε να προκαλέσουν λοίμωξη.