Η ζάλη και οι ημικρανίες είναι δύο κοινές παθήσεις. Μπορούν ακόμη και να συνυπάρχουν. Περίπου το 75% των πασχόντων από ημικρανία αναφέρουν ένα αίσθημα ζάλης και το 1/3 βιώνουν ίλιγγο, στη διάρκεια ενός επεισοδίου. Ενώ οι ημικρανίες είναι μια κοινή αιτία που προκαλεί ζάλη ωστόσο συχνά δε διαγιγνώσκεται ως τέτοια.

Ο ίλιγγος είναι δύσκολο να προσδιορισθεί, επειδή οι άνθρωποι συχνά αδυνατούν να περιγράψουν τα συμπτώματα και την εμπειρία που βιώνουν. Η αίσθηση της κίνησης και ότι «περιστρέφονται τα πάντα», ο πονοκέφαλος, η ναυτία, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη δραστηριότητα και την αιτία που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα αλλά και την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού του πάσχοντα.

Το 75% όσων υποφέρουν από ημικρανίες αναφέρουν ότι αισθάνονται ζάλη και το 1/3 βιώνουν την εμπειρία του ίλιγγου

Τι προκαλεί όμως τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης; Σύμφωνα με την Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας http://www.hellasorl.gr, οφείλεται στην μετατόπιση κρυστάλλων και την συσσώρευση τους σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός. Οι κρύσταλλοι καλούνται “ωτόλιθοι” ή “ωτοκονία”. Οι ωτόλιθοι είναι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός, βρίσκονται δε φυσιολογικά σε ένα σχηματισμό του λαβυρίνθου που καλείται ελλειπτικό κυστίδιο. Το ελλειπτικό κυστίδιο μπορεί να υποστεί βλάβη από τραυματισμό της κεφαλής, φλεγμονή ή να υποστεί εκφυλισμό σταδιακά από την πρόοδο της ηλικίας. Σε κανονικές συνθήκες οι ωτόλιθοι αποδομούνται και αντικαθίστανται.

Ο ίλιγγος που προέρχεται από τις ημικρανίες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, όπως αγγειακές, από σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στο αυτί, ή στους νευροδιαβιβαστές, πχ παρατυπίες στη σεροτονίνη παρεγκεφαλιδικές, ή αισθητηριακές. Ο ίλιγγος από τις ημικρανίες μπορεί επίσης να ενισχυθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, τα παλαιωμένα τυριά, τη σοκολάτα, την καφεΐνη, την παράλειψη γευμάτων, τη σωματική δραστηριότητα, την αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, τις ορμονικές αλλαγές, από νέες ή ασυνήθιστες μυρωδιές, αλλά και το άγχος.