Αιματολογικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών

Μια απλή εξέταση αίματος που ανιχνεύει «ύποπτα» κύτταρα για καρκίνο των ωοθηκών σε υψηλότερο ποσοστό, ενδέχεται να είναι διαθέσιμο από το επόμενο έτος. Το τεστ αυτό ανιχνεύει όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Το ποσοστό ανίχνευσης είναι ανώτερο από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των γυναικών με κληρονομική προδιάθεση καρκίνου των ωοθηκών, όπως και του δείκτη αίματος για την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο.

Τα δείγματα αίματος αναλύονται σε μία συσκευή διαχωρισμού κυττάρων που ονομάζεται Parsortix, και η οποία συλλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα και τα συλλέγει έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν για να προσδιοριστεί η καλύτερη θεραπεία για την ασθενή.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το τεστ θα βοηθήσει τις γυναίκες – όπως η Angelina Jolie – που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού εξαιτίας του ελαττωματικού (μεταλλαγμένου) γονιδίου BRCA, του κληρονομούμενου καρκίνου.

Επί του παρόντος, μερικές γυναίκες επιλέγουν την προληπτική αφαίρεση των μαστών και των ωοθηκών, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αλλά η στενή παρακολούθηση με τη χρήση της παρούσας εξέτασης αίματος μπορεί να δώσει μια εναλλακτική λύση.