Ακόμη και σήμερα αρκετοί άνδρες, μέσης ηλικίας, αρνούνται ότι υπάρχει η λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση, έστω κι αν εμφανίζουν πολλά συμπτώματα που μαρτυρούν την κατάσταση αυτή. Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και στα δύο φύλα, όμως η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η ανδρόπαυση είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Σε αντίθεση με τη σημαντική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων που παρουσιάζεται στις γυναίκες και η οποία εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, στους άνδρες οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών εμφανίζονται σταδιακά.

Η ανδρόπαυση μπορεί να διαγνωστεί όταν παρατηρείται χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης στο αίμα ή σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης, ενώ άλλοι ιατρικοί όροι αναφέρονται στην ανεπάρκεια ανδρογόνων και όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ανεπάρκειας τεστοστερόνης, είναι σημαντικό να βρεθεί η ακριβής αιτία και να καθοριστεί ποια θεραπεία είναι κατάλληλη. Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης, που όπως αναφέρθηκε είναι μια αναμενόμενη βιοσωματική εξέλιξη της ηλικίας του άνδρα, περιλαμβάνουν χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο ή ενδιαφέρον για σεξ, κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία ή πόνοι, εξάψεις, κατάγματα οστών λόγω μείωσης της οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση), και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από υποκείμενους παράγοντες, εκτός από τη χαμηλή τεστοστερόνη, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών παρενεργειών, προβλήματα του θυρεοειδούς, κατάθλιψη ή υπερβολική χρήση αλκοόλ. Υπάρχουν επίσης κι άλλες συνθήκες, όπως το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Μόλις εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις είναι πιθανό η τεστοστερόνη τυπικά να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης

  • Κατάθλιψη
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ (χαμηλή λίμπιντο)
  • Στυτική δυσλειτουργία (απώλεια στύσης)
  • Κόπωση / χαμηλή ενέργεια
  • Εξάψεις
  • Αύξηση εναπόθεσης λίπους γύρω από την κοιλιά
  • Υπογονιμότητα
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Οστεοπόρωση
  • Κακή ποιότητα ύπνου

Μετρώντας το επίπεδο τεστοστερόνης σας

Η τεστοστερόνη μπορεί να μετρηθεί με μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μετρηθεί το επίπεδο το πρωί, καθώς η ποσότητα της τεστοστερόνης στο αίμα ποικίλλει στη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές, τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα μπορούν να βρεθούν αργότερα μέσα στην ημέρα και να οφείλεται στον καθημερινό ρυθμό.

Θα πρέπει να κάνετε θεραπεία;

Κάθε άνδρας είναι μοναδικός. Η απόφαση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να λάβει ένας άνδρας τεστοστερόνη είναι μια προσωπική απόφαση. Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δείξει ότι η θεραπεία τεστοστερόνης σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχει θετικά αποτελέσματα στην αίσθηση ευημερίας, στη βελτίωση της λίμπιντο, στην αύξηση του όγκου και της δύναμης των μυών, στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, και στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Επιβάλλεται όμως να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ανδρόπαυση και να συζητήσετε με το γιατρό σας τις διάφορες πτυχές της θεραπείας.