Το Αμερικανικό κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να μη χρησιμοποιούν πλέον μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η νέα ομοσπονδιακή οδηγία – που ανακοινώθηκε εν μέσω μιας εκρηκτικής μείωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της διάθεσης του εμβολίου και σε παιδιά  άνω των 12 ετών – ήρθε με επιφυλάξεις και σύγχυση. Κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αποφασίσουν εάν και πότε θα ενημερώσουν (σε κάθε Πολιτεία) για τους δικούς τους κανόνες.

Τι ακριβώς σημαίνει η νέα οδηγία του C.D.C.; Ότι  πλήρως  εμβολιασμένα άτομα – όσοι έχουν λάβει τον τελικό εμβολιασμό Covid-19 πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες – δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους ή στις περισσότερες εσωτερικές τοποθεσίες. Ωστόσο υπάρχουν όρια που δε διευκρινίστηκαν όπως τι θα συμβαίνει στα σχολεία. Δεν αναφέρεται, ακόμη, τι θα συμβαίνει όταν εμβολιασμένοι πολίτες επισκέπτονται εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ή πραγματοποιούν αεροπορικά ταξίδια, ή χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η σύσταση του  C.D.C προκάλεσε σύγχυση στους τοπικούς κυβερνήτες και εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες της υγείας, αλλά και πολιτικούς. Μόλις πριν από δυόμισι εβδομάδες, το C.D.C. είχε δώσει μια πολύ πιο ήπια οδηγία, λέγοντας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τις μάσκες τους σε εξωτερικούς χώρους αλλά όχι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Πάντως επιστήμονες δήλωσαν αναφορικά με την εξέλιξη αυτή ότι αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη στο πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια κι ότι το C.D.C. έχει δεδομένα για να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση.

Ποια ήταν η θέση του C.D.C. για τις μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

Στην αρχή της πανδημίας, η θέση του C.D.C. ήταν ότι οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι δεν χρειάζονταν να φορούν μάσκες εκτός εάν ήταν άρρωστοι και είχαν βήχα. Εκείνη την εποχή, ήταν μειωμένη η γνώση γύρω από τον ιό κι ότι ήταν αερομεταφερόμενος και θα μπορούσε να μεταδοθεί από άτομα που ήταν ασυμπτωματικά. Υπήρχε, επίσης, ανησυχία ότι η σύσταση μάσκας θα επιδείνωνε την ήδη μειωμένη διαθεσιμότητα της μάσκας N95 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η θέση του C.D.C. άλλαξε γρήγορα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, το C.D.C. προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους. Η οδηγία άλλαζε συνεχώς σε όλη την πανδημία. Για παράδειγμα, το Κέντρο είπε πρώτα ότι η χρήση μάσκας προστατεύει τους άλλους, όχι τον χρήστη. Μέχρι τον Νοέμβριο, οι αξιωματούχοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι οι μάσκες είχαν ωφέλεια στους ανθρώπους που τις φορούν, εκτός από εκείνους που βρίσκονται γύρω τους.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται, το C.D.C. άρχισε να χαλαρώνει την καθοδήγησή του τον περασμένο μήνα, συμβουλεύοντας τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τις μάσκες τους σε πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός εξαπλώνεται λιγότερο εύκολα. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι οι χαλαροί κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν, επίσης, σε εσωτερικούς χώρους.