Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας με τη μια και όχι μια-μια, λένε οι επιστήμονες και μας προτρέπουν να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας μια και έξω ως αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης από το να επιδιώκουμε να αλλάξουμε πράγματα που δε μας αρέσουν, ένα τη φορά. Όλοι μας -ή σχεδόν όλοι- αναζητούμε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και πράγματα που θέλουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, από το να χάσουμε βάρος, να ξεκινήσουμε γυμναστική, να κοιμόμαστε ή να διατρεφόμαστε καλύτερα, να κόψουμε το τσιγάρο και πολλά άλλα ζητήματα που τα βάζουμε στη λίστα των αλλαγών (συνήθως με την έναρξη του νέου χρόνου) και παρακολουθούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει στη διάρκεια του έτους. Να όμως που οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Santa Barbara της Καλιφόρνιας λένε πως είναι προτιμότερο να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε όλες μαζί, από το να τις επιτυγχάνουμε μια-μια, γιατί όπως αποκαλύπτουν αυτή δεν είναι η καλύτερη πρακτική.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Human Neuro science, προτείνουν την αντιμετώπιση όλων των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας με τη μία γιατί αυτή μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και μάλιστα όταν αυτές οι αλλαγές ενισχύουν η μια την άλλη, πχ είναι πιο εύκολο να χάσουμε βάρος, αν διατρεφόμαστε σωστά και ξεκινήσουμε γυμναστική. Έτσι ο ένας σκοπός μας και η επιτυχία του θα στηρίζει τον επόμενο. Ο επικεφαλής της έρευνας πιστεύει πως τα αποτελέσματά μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για όλους τους ανθρώπους και σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ή τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να αναλάβουν πολλές συναρπαστικές και ευχάριστες νέες προκλήσεις ταυτόχρονα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν η έρευνα αυτή να καλλιεργεί την αίσθηση της δυνατότητας και της επίτευξης των στόχων και ίσως ακόμη και την αίσθηση της προσδοκίας, για το τι είναι δυνατό για κάποιον που θέλει να βελτιώσει τη ζωή του. Όμως επισημαίνουν όσο ενθαρρυντικά και αν είναι τα αποτελέσματα των ερευνών τους τα πραγματικά όρια του κατά πόσο ένα άτομο μπορεί ή θέλει να αλλάξει συγκαταλέγονται, ως επί το πλείστον, στα ανεξερεύνητα σύνορα της επιστημονικής γνώσης.