Αλλεργίες και σπίτι

Θέρμανση κλιματισμός και χαλιά μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία μας. Το υγρό περιβάλλον ενός σπιτιού όπως και η ελλιπής συντήρηση στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού αλλά και οι μοκέτες και τα χαλιά συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Όπως τονίστηκε από εμπειρογνώμονες του αμερικανικού κολλεγίου Αλλεργιολογίας Άσθματος και Ανοσολογίας όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν ή και να επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο πράγμα που πρέπει να μελετηθεί σε ένα κτίριο είναι η σχετική υγρασία, αφού αυτή οδηγεί σε συνθήκες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ακάρεων, μούχλας, βακτηρίων κι άλλων οργανισμών.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αυξημένη αλλεργικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και σε επιδείνωση του άσθματος.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι αλλεργικός η μούχλα μπορεί να παράγει μυκοτοξίνες κι άλλες οργανικές χημικές ουσίες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα.
Τα ακάρεα της σκόνης είναι αρθρόποδα, που ανήκουν στην τάξη των αραχνιδών. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και συμπτώματα άσθματος. Σχεδόν το ήμισυ όλων των νέων με άσθμα είναι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 11% του πληθυσμού της γης είναι αλλεργικό στα ακάρεα της σκόνης.

Οι ειδικοί προτείνουν πρακτικές που αν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο σπίτι. Συστήνουν να ανανεώνουμε συχνά τον αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα, να κρατούμε το φίλτρο του κλιματιστικού καθαρό, να αντικαταστήσουμε εφόσον μπορούμε τις μοκέτες και να τοποθετήσουμε φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα ενός δωματίου.