Αλλεργικό έκζεμα

Οι ασθενείς που υποφέρουν από αλλεργικό έκζεμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην λιναλοόλη, μια αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται στα σαμπουάν, τις μαλακτικές κρέμες και τα σαπούνια. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας, η ουσία αυτή προκαλεί αλλεργικό έκζεμα με συχνότητα μεγαλύτερη απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες υπέβαλαν σε εξετάσεις 3.000 ασθενείς προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που τους προκαλούσε αλλεργικό έκζεμα. Ανακάλυψαν ότι το 5-7% των ασθενών ήταν αλλεργικοί στην ουσία λιναλοόλη η οποία όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται.

Η λιναλοόλη είναι παρούσα σε πολλά προϊόντα γύρω μας, και για το λόγο αυτό οι αλλεργικοί είναι δύσκολο να την αποφύγουν. Είναι μια φυσική αρωματική ουσία που περιέχεται στη λεβάντα, τη μέντα και σε άλλα φυτά. Οξειδώνεται στη επαφή της με το περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Οι βιομηχανίες στα προϊόντα τους εισάγουν και άλλες ουσίες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της οξείδωσης, ενώ με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι παρασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην ετικέτα εάν το προϊόν τους περιέχει λιναλοόλη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας τρόπος αποφυγής της συγκεκριμένης ουσίας και σε όποια προϊόντα περιέχεται είναι να μην προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες σαπουνιών και στα αφρόλουτρα να κλείνουμε πάντα το καπάκι μετά τη χρήση.