Ο χρόνιος πόνος μπορεί να περιγραφεί ως συνεχής ή επαναλαμβανόμενος πόνος, που διαρκεί πέρα από τη συνήθη πορεία της οξείας φάσης μιας ασθένειας ή τραυματισμού ή περισσότερο από 3 έως 6 μήνες, και η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ένας απλούστερος ορισμός για το χρόνιο ή επίμονο πόνο είναι ο πόνος που συνεχίζεται όταν θα έπρεπε να σταματήσει, όταν ο οξύς πόνος δηλαδή γίνεται χρόνιος και παύει να αποτελεί το σύμπτωμα μιας πάθησης, αλλά γίνεται από μόνος του πάθηση. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να αρχίσει με έναν τραυματισμό ή πρόβλημα, όπως μια διόγκωση δίσκου στην σπονδυλική στήλη. Μπορεί να σχετίζεται με πολύπλοκα σύνδρομα όπως η ινομυαλγία. Ή μπορείτε να βιώνετε πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, πόνους στις αρθρώσεις, νευρόπονους, ή πολλά άλλα εντοπισμένα συμπτώματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το χρόνιο πόνο πριν αυτός γίνει από μόνος του μια πάθηση. Παραθέτουμε τεχνικές για να αποτρέψετε πόνους στη μέση πολύ πριν να εκδηλωθούν.

Καθίστε σωστά: Δεν χρειάζεστε ακριβές και εργονομικά σχεδιασμένες καρέκλες γραφείου. Η καρέκλα που χρησιμοποιείται θα πρέπει να παρέχει καλή στήριξη έτσι ώστε η πλάτη σας είναι κυρτή σαν ένα S. Κάθε μισή ώρα, σηκωθείτε και περπατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα, για να ανακουφίσετε και να ισιώσετε την πλάτη σας.

Διατηρήστε τον κορμό ευθυτενή: Φανταστείτε ότι κατεβαίνει μια γραμμή από το ταβάνι μέσα από το σώμα σας και διαπερνά τα αυτιά, τους ώμους, τους γοφούς, τα γόνατα. Όλα πρέπει να βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής και το κεφάλι σας να ευθυγραμμίζεται ακριβώς επάνω από το λαιμό σας και να μην προεξέχει προς τα εμπρός.

Φορέστε ειδικά παπούτσια: Αν το παπούτσι σας έχει μικρή απορρόφηση των κραδασμών, κάθε φορά που το πόδι σας θα ακουμπά στο έδαφος θα βλάπτει τα οστά και τους μυς της μέσης. ( Αυτό ισχύει και για ίσια, καθώς και παπούτσια με τακούνια). Ψάξτε για παπούτσια με σόλα αντικραδασμικής προστασίας ή τοποθετήστε ειδικούς πάτους.

Μάθετε πώς να σηκώνετε βάρος: Μάθετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τα πόδια , και όχι την πλάτη σας. Για ελαφρύτερα αντικείμενα σκύψτε από πάνω από το αντικείμενο, λυγίστε, ελαφρώς, το ένα γόνατο, και επεκτείνετε το άλλο πόδι πίσω σας. Κρατηθείτε σε μια καρέκλα ή τραπέζι για υποστήριξη.

Μειώστε τα μαξιλάρια: Εάν έχετε συνήθεια να κοιμάστε με δύο ή τρία μαξιλάρια να γνωρίζετε ότι αυτό καταπονεί τους μυς του σώματός σας.