Τα οφέλη που απολαμβάνουμε όταν έχουμε (ή αν θέλουμε να αποκτήσουμε) ένα κατοικίδιο ζώο είναι κάτι παραπάνω από προφανή. Διαβάστε πώς η γάτα ή ο σκύλος μας, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλή υγεία, να είμαστε ευτυχισμένοι και να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση, συναισθηματική και σωματική, τον οργανισμό μας.

Μας φτιάχνουν τη διάθεση

Σίγουρα θα έχετε καταλάβει πως όταν επιστρέφετε σπίτι και στην οικογένειά σας, είτε λείψατε 5 λεπτά, είτε 15 ημέρες, αυτός που χαίρεται και ενθουσιάζεται περισσότερο όταν σας βλέπει είναι ο σκύλος σας. Αυτή η αντίδραση, όσο κουρασμένοι, στενοχωρημένοι, ή εκνευρισμένοι είστε, εάν όχι εκείνη τη στιγμή, λίγο αργότερα, θα σας παρακινήσει να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας, θα σας αποφορτίσει και θα διώξει τα αρνητικά συναισθήματα.

Θεραπεύουν από τα αρνητικά συναισθήματα

Τα κατοικίδια ενεργοποιούν τη διάθεση, μειώνουν το άγχος της καθημερινότητας και χαλαρώνουν τους ιδιοκτήτες τους. Μετά από μια δύσκολη μέρα, το χαρούμενο κούνημα της ουράς του σκύλου ή το γουργουρητό της γάτας διώχνουν μακριά τις όποιες δυσκολίες περάσατε. Είναι σαν τα ζώα – θεραπευτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό σε νοσοκομεία, μια εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, που βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Το κατοικίδιό σας μπορεί να σας ηρεμήσει και να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπό σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια θετική προοπτική.

Είναι οι καλύτεροί μας φίλοι

Τα κατοικίδια μας και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι αφοσιωμένοι και πιστοί σύντροφοι που ξέρεις ότι δε θα σε προδώσουν ποτέ. Σου δίνουν μια άνευ όρων αγάπη και δε σου ζητούν σχεδόν τίποτε. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι, στην τελική, ο αξιόπιστος σύντροφος για να δούμε τηλεόραση, αυτός που θα αγκαλιάσουμε όταν έχουμε μια καλή είδηση, κάποιος για να εκμυστηρευτούμε ένα μυστικό μας, μια «φωλιά» για να κλάψουμε.

 

Αν θελήσετε να αποκτήσετε κατοικίδιο θα πρέπει να είστε πολύ σίγουροι για την απόφασή σας. Είναι μια δέσμευση, μια υποχρέωση και ένα καθήκον που θα έχετε για κάποια χρόνια στη ζωή σας. Να είστε βέβαιοι όμως ότι αυτά που θα κερδίσετε είναι πολλά περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως να χάσετε…

 

Αποκτούμε νόημα και σκοπό

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως τα κατοικίδια ζώα βοηθούν ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη ή ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν σκύλο ή γάτα, ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο με το οποίο μπορείς να αλληλεπιδράσεις, σου προσφέρει την αίσθηση ότι έχεις κάποιο σκοπό, σου φωτίζει τη ζωή, ξέρεις ότι κάποιος σε χρειάζεται για να επιβιώσει, είσαι αναγκαίος και χρήσιμος. Η ζωή αποκτά νόημα και σκοπό.

Γινόμαστε πιο κοινωνικοί

Οι ιδιοκτήτες σκύλων και αυτοί που αγαπούν γενικώς τα ζώα, έχουν ένα κοινό δέσιμο μεταξύ τους. Μοιράζονται πιο εύκολα πράγματα, ανοίγονται πιο εύκολα στους ανθρώπους, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και γενικά οι καλύτεροί μας φίλοι μας βοηθούν να λιώσουμε τον πάγο στις κοινωνικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε νέους φίλους και να διευρύνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο.

Είναι οι προσωπικοί μας γυμναστές

Η ενέργεια του σκύλου μας είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης για φυσική δραστηριότητα. Τα σκυλιά απαιτούν εκγύμναση και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Από περπάτημα και γρήγορο βηματισμό μέχρι ποδήλατο και τρέξιμο. Είναι αναγνωρισμένο πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο ενεργητικοί , περισσότερο δραστήριοι και ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις για καθημερινή άσκηση, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. Ακόμη και τα πιο «τεμπέλικα» κατοικίδια μπορούν να σας κρατήσουν ενεργούς μέσα από τη διατροφή, το παιχνίδι και γενικότερα ρουτίνα της περιποίησής τους.

Μας προσφέρουν καλή υγεία

Εκτός από τις συναισθηματικές ωφέλειες τα κατοικίδια ζώα, μπορεί να μας βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε θέματα υγείας. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια (συνδυάζεται με την καθημερινή άσκηση, τη βόλτα του σκύλου πχ). Όσοι έχουν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο ένα ζώο τους βοηθά να αναρρώσουν πιο γρήγορα ενώ παιδάκια που μεγαλώνουν μαζί με ένα σκύλο ή γάτα αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν λιγότερες αλλεργίες στην μετέπειτα ζωή τους.