Ακολουθήστε τις 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον εαυτό σας ή άλλο μέλος της οικογένειας σας στο σπίτι, εάν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Διαγνωστήκατε με κορωνοϊό; Είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα; Καταρχάς διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μπορεί η λοίμωξη covid-19 να έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι περισσότεροι, όμως, που εμφανίζουν συμπτώματα έχουν ήπια συμπτώματα και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Aναγνώριση των συμπτωμάτων

Ενώ ορισμένοι ασθενείς θα  χρειαστούν νοσηλεία και σε χειρότερες περιπτώσεις θα εισαχθούν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ωστόσο η πλειονότητα των ασθενών μπορεί να φροντίσει με ασφάλεια τον εαυτό  ή μέλη της οικογένειας που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης και αντιμετώπισής τους μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ασθένειά σας με ασφάλεια.

Επικοινωνία με γιατρό

Πρώτο και βασικό επικοινωνήστε με ΓΙΑΤΡΟ. Αυτός και μόνον αυτός θα σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της ασθένειας και την παρακολούθηση της πορείας σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με παθήσεις όπως παχυσαρκία, χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο.

Ενημέρωση

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα που μπορεί να έχει η ασθένεια και τις επιπλοκές στην υγεία. Να είστε προετοιμασμένοι.

Ξεκούραση και πολλά υγρά

Ξεκουραστείτε και μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Ο πυρετός μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Κρατήστε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας και πίνετε συχνά από αυτό. Σούπες, ζωμοί, τσάι με μέλι και χυμός φρούτων είναι επίσης καλές επιλογές. Οι γιατροί λένε ότι η αφυδάτωση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. (Συμπτώματα αφυδάτωσης: Αισθάνεστε το στόμα ξηρό, ζαλάδα όταν μετακινείτε το σώμα από καθιστή σε όρθια θέση, μείωση στην παραγωγή ούρων).

Προσεκτική παρακολούθηση της υγείας

Κρατήστε ένα λεπτομερές αρχείο καταγραφής των συμπτωμάτων σας και επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν αισθανθείτε ότι αρρωσταίνετε βαρύτερα. Να μετράτε τη θερμοκρασία σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας, ειδικά εάν αισθάνεστε δύσπνοια. Βασικό είναι να προμηθευτείτε ένα παλμικό οξύμετρο, μια συσκευή που κουμπώνει στο δάχτυλό και τη χρησιμοποιούμε για να μετράμε το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας. Εάν πέσει κάτω από το 95%, συμβουλευτείτε γιατρό.  Εάν πέσει κάτω από το 90%, πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο ή καλέστε το 166.  Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, σύγχυση, αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξυπνητοί, ή γαλαζοπράσινα χείλη ή πρόσωπο, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Οι υψηλοί ή επίμονοι πυρετοί είναι επικίνδυνοι επειδή επιδεινώνουν την αφυδάτωση, θολώνουν τη σκέψη και αυξάνουν τις συνολικές απαιτήσεις οξυγόνου των ζωτικών οργάνων. Η αντιμετώπιση του πυρετού είναι επομένως σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, σε επικοινωνία με το γιατρό σας μπορεί να σας ενημερώσει για το «πρωτόκολλο» φαρμάκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κατ’ οίκον νοσηλεία.

 

Αναζήτηση βοήθειας από συγγενείς και φίλους

Από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια της οποίας κάποια μέλη ασθενούν από κορωνοϊό, είναι η καραντίνα.  Εκεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο διακόπτεται και τα ψώνια του σπιτιού, τα φάρμακα που πρέπει αγοραστούν κι άλλες εξωτερικές δραστηριότητες, αυτονοήτως, δεν μπορούν να γίνουν.  Εάν ζείτε μόνη/μόνος επικοινωνήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας και ενημερώστε ότι είστε άρρωστοι.  Ζητήστε από κάποιον που ζει κοντά σας, ή στην ίδια πολυκατοικία αν θα μπορούσε να φέρει είδη παντοπωλείου και πρώτης ανάγκης για να τα αφήσει στην πόρτα σας. Δημιουργήστε μια λίστα επαφών έκτακτης ανάγκης με φίλους, οικογένεια, γείτονες και το γιατρό σας.

Προστατέψτε τα μέλη της οικογένειάς /τους συγκατοίκους σας

Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η διάδοση του ιού. Απομονωθείτε  σε ένα δωμάτιο όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει, αποφύγετε ηλικιωμένους ή συγγενείς με ιατρικές παθήσεις, φορέστε μάσκα εάν είστε γύρω από άλλους (και θα πρέπει να φορούν μάσκα γύρω σας) και μείνετε 2 μέτρα μακριά.

Βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο χρόνος ανάκτησης της υγείας  μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως περισσότερες από δύο εβδομάδες για σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμα και όταν αισθάνεστε καλά μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν φύγετε από το δωμάτιο και το σπίτι σας.

Εμβολιαστείτε!!!

Όταν έρθει η σειρά σας.

Ανοίξτε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για καλή ροή αέρα. Εάν μοιράζεστε ένα μπάνιο, καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά μετά τη χρήση τους. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς τότε ο φροντιστής σας θα πρέπει να φορά μάσκα και να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο αφού έχετε χρησιμοποιήσει το μπάνιο πριν μπεί για να το καθαρίσει και να το χρησιμοποιήσει. Μην μοιράζεστε ποτήρια, πιάτα, σκεύη, ηλεκτρονικά είδη όπως κινητό τηλέφωνο, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα και καθαρίζετε καθημερινά επιφάνειες, όπως τηλέφωνα, πόμολα και λαβές. Όλοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών.