Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της covid-19 ήταν 100% αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. H Moderna δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε νεαρές ηλικίες δεν παρατηρήθηκε κανένα σύμπτωμα, γεγονός που καθιστά το εμβόλιο πλήρως ασφαλές. Στις δοκιμές συμμετείχαν 3.732 άνθρωποι ηλικίας 12 έως 17 ετών.

«Οι περιπτώσεις μολύνσεων που συνέβησαν μεταξύ των δύο δόσεων ήταν ήπιες, γεγονός επίσης που αποτελεί καλή ένδειξη προστασίας έναντι της ασθένειας», επισημαίνει ο Σάσκια Ποπέσκου, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο George Mason University. Η επιδημιολόγος τονίζει πως οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν αφορούσαν πόνο στο χέρι, πονοκέφαλο, εξάντληση, μυαλγίες και ρίγη. Σύμφωνα με την εταιρεία μετά την πρώτη κιόλας δόση διαπιστώνεται αποτελεσματικότητα έως και 93% .

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου της σε εφήβους στις αρχές του Ιουνίου. Στην περίπτωση που το εμβόλιο εγκριθεί από αμερικανικό οργανισμό Τροφίμου και Φαρμάκων (FDA), θα είναι το δεύτερο μετά από αυτό της Pfizer-BioNTech, που θα μπορεί να χορηγηθεί σε εφήβους. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να ικανοποιήσουν το αίτημα της Moderna για χρήση του σκευάσματός της σε εφήβους. Η διαδικασία έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα. Εφόσον η Moderna υποβάλει το αίτημά της στις αρχές Ιουνίου, κάποιες καλοκαιρινές δραστηριότητες αλλά πολύ περισσότερο τα μαθήματα από το φθινόπωρο θα είναι πιο “ελεύθερα” για τους εφήβους.