Εδώ κι αρκετά χρόνια έχουν επικρατήσει στην αγορά των προϊόντων τεχνολογίας και ήχου -και μάλιστα αποτελούν από τις αγαπημένες και απαραίτητες συσκευές των καταναλωτών- τα ακουστικά κεφαλής. Είναι χαρακτηριστικό πως από την κυκλοφορία της, η Apple πούλησε 100+ εκατομμύρια AirPods, καθιστώντας τα τα πιο δημοφιλή ασύρματα ακουστικά παγκοσμίως. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα ασύρματα ακουστικά έγιναν ακόμη πιο εμφανή, με άλλες εταιρείες να κυκλοφορούν με τις δικές τους εκδόσεις. Με τα νέα smartphones, τα λεγόμενα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η ενσύρματη σύνδεση τείνει να καταργηθεί και να επικρατήσει η ασύρματη  σύνδεση των ακουστικών με το κινητό μέσω της τεχνολογίας του bluetooth.

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε κάνει μέρος της καθημερινότητάς μας είναι σωστό να γνωρίζουμε τη σωστή χρήση τους αλλά και πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιούμε.

Τα ασύρματα ακουστικά χρησιμοποιούν την τεχνολογία Bluetooth για τη μετάδοση δεδομένων. Αυτά εκπέμπουν έναν τύπο μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  EMF που ονομάζεται ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Οι ειδικοί λένε ότι δε θα πρέπει να ανησυχούμε επειδή η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία EMF που χρησιμοποιούν αυτά τα ασύρματα ακουστικά έχει πολύ χαμηλότερη συχνότητα, βρίσκεται μέσα στα όρια ασφαλείας και δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις. Το αμερικανικό CDC δήλωσε επίσης ότι η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία θα ήταν ανησυχητική μόνο εάν ένα άτομο έρθει σε άμεση επαφή με την πηγή, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί με τους χρήστες ασύρματων ακουστικών. Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω ασύρματων ακουστικών, είναι το ίδιο με τα ενσύρματα ακουστικά και είναι 100% αποτρέψιμο εάν ακούτε σε μέτρια επίπεδα έντασης και δεν τα χρησιμοποιείτε υπερβολικά.

Όμως οι απόψεις για το θέμα αυτό διίστανται. Πολλοί επιστήμονες  έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές συνέπειες στην υγεία από την έκθεση στα RF πεδία που παράγονται από τις ασύρματες τεχνολογίες. Επισημαίνουν ότι το bluetooth είναι επιβλαβές παρότι ακόμα δεν είναι γνωστοί οι  μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από τη χρήση του και πως οι συχνότητες που εκπέμπονται φθείρουν τον φυσικό βιολογικό μηχανισμό που προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις τοξίνες. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να χρησιμοποιεί ενσύρματα ακουστικά ή hands-free, και όχι ασύρματα.