Τα αυγά αποτελούν ένα ευέλικτο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο γιατί είναι οικονομικά προσιτά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά και γιατί είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών ουσιών που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ συχνά κατατάσσονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο τα αυγά διαφέρουν αναφορικά με τη θρεπτική αξία τους. Τα κοτόπουλα τρώνε και φυτικά και ζωικά προϊόντα, και η διατροφή τους αποτυπώνεται στις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που ανιχνεύονται στα αυγά. Για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προμηθευόμαστε αυγά.

Τα αυγά περιέχουν όλα τα είδη των θρεπτικών ουσιών.

Τα αυγά περιέχουν 18 διαφορετικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες Α, D, E, K και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως το σελήνιο και ιώδιο. Όλα αυτά κάνουν τα αυγά τα θεμέλια ενός επαρκούς, διατροφικά, πρωινού.

Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών

Τα αυγά όχι μόνο προσφέρουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά υπολογίζονται και ως μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ένα αυγό περιέχει όλα τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα. Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι τόσο καλή πηγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται ως πρότυπο αναφοράς για την αξιολόγηση της περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Ο μύθος της αυξημένης χοληστερίνης

Παλαιότερες έρευνες είχαν ενοχοποιήσει το αυγό ως ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε κακή χοληστερόλη. Ωστόσο οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυγά έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από ό, τι τους είχε αποδοθεί στο παρελθόν. Υγιείς ενήλικες μπορούν να απολαύσουν τα αυγά χωρίς να σκέφτονται τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων καθώς ένα μέσο αυγό περιέχει το 1/3 του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου πρόσληψης χοληστερίνης. Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε, δοκιμάστε να κάνετε το πρωινό σας με ένα ολόκληρο αυγό και δύο ασπράδια, αφού ο κρόκος είναι αυτός που συσχετίζεται με τη χοληστερίνη. Ωστόσο μην παραλείπετε συχνά τον κρόκο από τη διατροφή σας αφού στην πραγματικότητα σχεδόν η μισή πρωτεΐνη και η πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών περιέχεται μέσα σε αυτόν.

Διαχείριση βάρους

Τα αυγά συμβάλλουν περισσότερο στην διαχείριση του βάρους από ό, τι απλά να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Επειδή είναι χορταστικά είναι εύκολο να διαχειριστούμε την πείνα μας στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η πρωτεΐνη του βοηθά στην οικοδόμηση των μυών του σώματος όταν συνδυάζεται με γυμναστική.

Αυγά και αλλεργίες

Οι περισσότερες αλλεργίες ξεπερνιούνται με την πάροδο της ηλικίας. Η αλλεργία είναι πολύ συχνή σε παιδιά και αυτό απαιτεί την αυστηρή αποφυγή της κατανάλωσης αυγών αλλά τροφίμων που τα περιέχουν. Ωστόσο περίπου το 70% των παιδιών θα ξεπεράσουν αυτή τη διατροφική αλλεργία από την ηλικία 16 ετών.

Προσοχή στο μαγείρεμα και στη φρεσκάδα του

Πέρα από τη διατροφική αλλεργία, το κύριο πρόβλημα υγείας, όταν καταναλώνουμε αυγά είναι σαλμονέλα. Μαγειρέψτε τα σε υψηλή θερμοκρασία και για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ελαχιστοποιήσετε σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Το αν είναι φρέσκο επίσης είναι ένας ακόμη παράγοντας ασφαλείας. Τα αυγά είναι καλύτερο αποθηκεύονται σε ψυγείο και διαρκούν συνήθως για περίπου τρεις εβδομάδες. Τοποθετώντας ένα αυγό σε ένα ποτήρι νερό είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε αν το αυγό είναι ακόμα φρέσκο: ένα φρέσκο αυγό θα πέσει προς τα κάτω και ένα μπαγιάτικο θα επιπλέει.

Ατελείωτες επιλογές μαγειρέματος

Τα αυγά μπορεί να γίνουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότεροι έχουν αγαπημένες μεθόδους μαγειρέματος αλλά ελαφρώς πιο περίπλοκες συνταγές μπορούν να παρέχουν νέους και συναρπαστικούς τρόπους για να ενσωματώσετε τα αυγά στη διατροφή σας.

 

Πηγή: Northwestern Medicine