Μπορεί να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να τρώμε, όσο γίνεται, πιο υγιεινά, να αθλούμαστε και γενικώς να κάνουμε δραστηριότητες που θα διατηρήσουν τη σωματική και πνευματική υγεία μας σε καλά επίπεδα.  Όμως φτάνουν μόνον αυτά ή τις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας πρέπει να ακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε  το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κατάσταση… επιφυλακής;

 

Οι τρεις βασικοί πυλώνες ευεξίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό είναι: Καλός Ύπνος, Μείωση Άγχους, Ενυδάτωση

Το κλειδί λοιπόν είναι να κάνουμε όλα τα παραπάνω, αλλά… να μην περιμένουμε να γίνουν θαύματα μέσα σε μια εβδομάδα. Απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

 

  1. Ρυθμίστε τη ρουτίνα ύπνου σας και να είστε συνεπής σε αυτήν

Ο ύπνος – ειδικά για τουλάχιστον επτά ώρες τις περισσότερες νύχτες – μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, τα άτομα που κοιμούνταν 6 ώρες ή λιγότερο το βράδυ για μία εβδομάδα, είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όταν εκτέθηκαν σε έναν ιό σε σύγκριση με εκείνους που είχαν περισσότερες από επτά ώρες ύπνου. Ο κίνδυνος νόσησης ήταν ακόμη υψηλότερος για όσους κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα.

  1. Εκτεθείτε στο φως της ημέρας

Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω κάθε πρωί την ίδια ώρα για περίπου 30 λεπτά. Το πρωινό φως παρέχει το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την αποφυγή διαταραχής του κιρκαδικού ρυθμού. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, λόγω καιρικών συνθηκών, τότε μπορείτε να βάλετε 4 λάμπες γύρω από την αγαπημένη καρέκλα σας και να καθίσετε στο φως για έως και μία ώρα.

  1. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στο βραδινό φαγητό

Φροντίστε να έχετε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο – όπως σπανάκι, φασόλια ή ξηρούς καρπούς – στο βραδινό φαγητό σας. Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο να χαλαρώσουν, κάτι που βοηθά επίσης τον ύπνο σας.

  1. Δροσερή κρεβατοκάμαρα

Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σας είναι περίπου στους 18C, μπορεί να σας φαίνεται λίγο δροσερό, αλλά σχετίζεται με τον γρηγορότερο και καλύτερο ύπνο όλη τη νύχτα.

  1. Ξεκινήστε και ολοκληρώστε την ημέρα με αισιοδοξία

Είναι καλό να πιστεύουμε στη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Δεν είναι περίεργο, υποστηρίζετε επιστημονικά και θρησκευτικά.  Ξεκινήστε και ολοκληρώστε την ημέρα σας προσδιορίζοντας τρία συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων.

6. Κερδίστε την ημέρα

Όταν είστε αρκετά αγχωμένοι προσπαθήστε να μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους της ημέρας και μόνο σε αυτούς. Πράγματα που πρέπει να κάνετε ή θέλετε να κάνετε ΜΟΝΟ σήμερα.

7. Εξομολογηθείτε…

Εξομολογηθείτε τα μυστικά που έχετε. Η έρευνα έχει δείξει ότι η διατήρηση μυστικών μπορεί να σας ωθήσει να απελευθερώσετε περισσότερη από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία σας βάζει σε κατάσταση άγχους και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

8. Ασκηθείτε εξυπνότερα

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η μέτρια άσκηση είναι η καλύτερη λύση για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημά μας και όχι η έντονη προπόνηση Όπως και να έχει οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά αναπτύσσουν περισσότερα Τ κύτταρα τα οποία εμπλέκονται στην κυτταρική ανοσία, από ότι τα άτομα που έχουν καθιστική ζωή.  Η άσκηση βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση της ορμόνης του στρες την κορτιζόλη, η οποία, όταν αυξάνεται, οδηγεί σε φλεγμονώδη δραστηριότητα. Συνεπώς, 20 με 30 λεπτά κίνησης κάθε μέρα. Η συνεπής, μέτρια άσκηση επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει και να δημιουργήσει ανοσία γρηγορότερα, από την υπερβολική άσκηση ή τη μηδενική δραστηριότητα.

9. Κινηθείτε…

Αντί να κάθεστε για πολλές ώρες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, βάλτε το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου σας να χτυπά κάθε ώρα ή κάθε μισή ώρα.  Στο διάστημα αυτό ή περπατήστε ή κάντε μια γρήγορη σειρά από στάσεις γιόγκα ή μερικές βασικές εκτάσεις.

10. Βολτάρετε

Κάντε μια βόλτα με μέτριο ρυθμό για 30 έως 60 λεπτά καθημερινά. Αυτή είναι η πιο βασική και ευεργετική άσκηση ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε.