Πρώτα ήταν το γάλα σόγιας, ακολούθησαν το γάλα αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας κλπ. Τώρα, υπάρχει μια νέα εναλλακτική φυτική λύση γάλακτος που όμως δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν, δεν περιέχει γλουτένη και λακτόζη και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους. Πρόκειται για το γάλα από…πατάτα.

Το γάλα πατάτας θα είναι μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις του 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση τροφίμων και ποτών της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose. Χαμηλό σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, προβλέπεται να κυριαρχήσει στα μενού των καφέ τους επόμενους μήνες.


Η αλυσίδα Waitrose διαθέτει στα ράφια της τρεις ποικιλίες γάλακτος πατάτας από το σουηδικό brand Dug.

Είναι το Original, το Unsweetened και το Barista. Το Dug είναι ήδη διαθέσιμο και από τα εξειδικευμένα καταστήματα vegan αλλά και το Amazon.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του Dug, το γάλα πατάτας είναι η πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στην αγορά.

 

 

 

 


Οι πωλήσεις φυτικού γάλακτος ανθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αγορά να αξίζει πλέον περίπου 400 εκατομμύρια λίρες ετησίως, καθώς οι Βρετανοί μειώνουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια, το γάλα βρώμης ήταν πολύ δημοφιλές, χάρη στην επιτυχία της μοντέρνας σουηδικής μάρκας Oatly, αλλά στην ετήσια έκθεση τροφίμων και ποτών της Waitrose προβλέπει ότι τώρα είναι η σειρά της πατάτας. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα το προσθέσουν σύντομα στο καροτσάκι με τα ψώνια τους ή θα παραγγέλνουν τον καφέ τους με γάλα πατάτας στις καφετέριες.