Γάλα στη μάχη της άνοιας και του Πάρκινσον

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το γάλα και τα υποκατάστατά του, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων εξαιτίας του ασβεστίου. Όπως όμως λένε τώρα οι επιστήμονες τρία ποτήρια γάλα την ημέρα προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων όπως άνοια, Alzheimer και Parkinson. Οι άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών που βοηθούν και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα, είχαν υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης. Η ουσία που βρίσκεται στο γάλα η γλουταθειόνη (glutathione, GSH), γνωστή και ως γλουταθείο, είναι οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί τη ζημιά στα κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον οργανισμό και το αντιοξειδωτικό στρες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Κάνσας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Τα στοιχεία έδειξαν πως οι εθελοντές που κατανάλωναν γάλα είχαν αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλο – και όσοι έπιναν τρία ποτήρια την ημέρα, είχαν τα υψηλότερα απ’ όλους. Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.