Γκρινιάρης και νωχελικός; Μπορεί να είναι στην…ανδρόπαυση

Παρατηρείται ότι ο άνδρας σας γίνεται ολοένα και πιο ευερέθιστος, ή μελαγχολικός; Έχει χάσει τη ζωντάνια του, έχει έλλειψη συγκέντρωσης και χαμηλή λίμπιντο; Τότε ίσως να βρίσκετε σε φάση… εμμηνόπαυσης λένε οι γιατροί και τονίζουν ότι η μείωση της τεστοστερόνης στη μέση ηλικία ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα.

Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή μια μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης που σχετίζεται με τη γήρανση. Η μείωσης της τεστοστερόνης, προκαλεί μεταξύ άλλων νωχελικότητα, ευερεθιστότητα, σεξουαλική ανικανότητα, ατονία και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, Οι ειδικοί θεωρούν ότι πολλοί άνδρες, ίσως ένας στους πέντε άνω των 50 ετών θα πρέπει να ακολουθήσουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Ωστόσο το θέμα της ανδρόπαυσης είναι αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων. Οι ειδικοί στην ορμονοθεραπεία και ενδοκρινολόγοι προειδοποιούν ότι τα οφέλη από τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης δεν είναι σαφή κι ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά ή έμφραγμα. Άλλοι ενδοκρινολόγοι ισχυρίζονται ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των θεραπειών αυτών απλώς αντανακλά το επιθετικό μάρκετινγκ των φαρμακευτικών βιομηχανιών. Στις ΗΠΑ δαπανώνται ετησίως 2,5δις δολάρια για την αγορά ορμονικών υποκατάστατων. Έτσι, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από μεσήλικες άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, μόνο λίγοι, ίσως δύο στους 100, χρειάζονται θεραπεία, και αυτό είναι επειδή πάσχουν από υπογοναδισμό (οι όρχεις δεν παράγουν τεστοστερόνη ως αποτέλεσμα νόσου ή βλάβης).

Πάντως η γυναικεία εμμηνόπαυση και η λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Οι γιατροί τονίζουν ότι για τους περισσότερους άνδρες η χαμηλή τεστοστερόνη είναι στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό σύμπτωμα μιας μη υγιούς γήρανσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή τεστοστερόνη δείχνει ότι δεν έχετε φροντίσει σωστά τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα. Ορισμένους μπορούμε να τους προλάβουμε, όπως η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών η παχυσαρκία, η σωματική εξάντληση, ή το στρες. Για τους περισσότερους άνδρες λοιπόν η καλύτερη θεραπεία είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος.

Συμπτώματα μείωσης της τεστοστερόνης που πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό:

  • Σεξουαλικά προβλήματα όπως έλλειψη επιθυμίας, προβλήματα στύσης ακόμη και για αυτούς που λαμβάνουν Viagra
  • Εξάψεις και εφιδρώσεις
  • Έντονη κόπωση, μυϊκή αδυναμία
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης, κατάθλιψη, αδυναμία οδήγησης, λήθαργο, θυμό, άγχος

Η διαμάχη για την ανδρόπαυση ενδέχεται να λυθεί το 2019 όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα μεγάλης Αυστραλιανής έρευνας.