Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των οφθαλμών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης μετά από βλάβη στο οπτικό νεύρο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα  υγείας  και μια ύπουλη πάθηση καθώς στα αρχικά στάδια της, συχνά, είναι ασυμπτωματική.  Εκτιμάται ότι έως και το 50% των ατόμων με γλαύκωμα δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτό. Σύμφωνα με την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία ο καθένας κινδυνεύει από τη νόσο του γλαυκώματος. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ατόμων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλες. Πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ø Υψηλή μυωπία
Ø Σακχαρώδη Διαβήτη
Ø Αρτηριακή Υπέρταση
Ø Κεντρικό πάχος κερατοειδούς λιγότερο από 500 μ

Πολυάριθμες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι εάν πάσχετε από γλαύκωμα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλάτε για την πάθηση με την οικογένειά σας και να τους ενθαρρύνεται να λαμβάνουν μέτρα και να εξετάζονται συχνά για βλάβες στην όραση. Άτομα υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα θα πρέπει να κάνουν έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης και της διαστολής της κόρης, κάθε ένα με δύο χρόνια.

Το γλαύκωμα μπορεί να μην έχει συμπτώματα στην αρχή, αλλά όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο πιο εύκολο είναι για τη θεραπεία. Όπως επισημαίνει η ΕΟΕ δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική θεραπεία για το γλαύκωμα. Παρ’ όλα αυτά η φαρμακευτική θεραπεία ή η χειρουργική μπορούν να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν απώλεια της όρασης. Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται μεταξύ, άλλων παραγόντων, από τον τύπο του γλαυκώματος. Η πρώιμη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της εξέλιξης της νόσου. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η υψηλή πίεση στο μάτι, γνωστή και ως ενδοφθάλμια πίεση είναι η κύρια αιτία για την βλάβη του οπτικού νεύρου. Παρόλο που η ενδοφθάλμια πίεση είναι ξεκάθαρα ένας παράγοντας κινδύνου, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, διότι και άτομα με «φυσιολογικά» επίπεδα πίεσης μπορεί να υποστούν απώλεια όρασης, λόγω του γλαυκώματος.

Η σημασία της Κληρονομικότητας

Γενετικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι περισσότερο από το 50% του γλαυκώματος είναι οικογενές και η κληρονομικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ιδίως μεταξύ αδελφών. Το ποσοστό του γλαυκώματος μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με αδελφό που έχει γλαύκωμα. Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον το 15% των ασθενών με γλαύκωμα έχουν τουλάχιστον έναν αδελφό ο οποίος πάσχει από γλαύκωμα και μάλιστα  το αγνοεί.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Η πρώιμη ανίχνευση, μέσω τακτικού και πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου, είναι το κλειδί για την προστασία της όρασης από βλάβη που μπορεί να της προκαλέσει το γλαύκωμα.

Είναι σημαντικό να εξετάζονται συχνά τα μάτια σας. Ο έλεγχος των ματιών θα έπρεπε να γίνεται στην ηλικία:

Ø Των 35 και 40 ετών

Ø Των 40 έως 60 ετών, έλεγχος κάθε δύο με τέσσερα χρόνια

Ø Μετά τα 60, κάθε ένα με δύο έτη

Οποιοσδήποτε με παράγοντες υψηλού κινδύνου, θα έπρεπε να ελέγχεται κάθε ένα με δύο έτη μετά την ηλικία των 35 ετών.

 

Θυμηθείτε: Όποιος έχει έναν εξ αίματος συγγενή είναι σε αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα.