Γυμναστική αλλά με προσοχή

Η γυμναστική και για ορισμένες παθήσεις συστήνεται ως συμπληρωματική θεραπεία. Τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας όμως, μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα γόνατα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας σε άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με έρευνες αμερικανών και γερμανών επιστημόνων, το πολύωρο περπάτημα, το τρέξιμο, οι διάφορες μορφές άσκησης, ή ακόμη και οι βαριές δουλειές στο σπίτι, μπορούν να προκαλέσουν -για άγνωστο προς το παρον λόγο- κακώσεις στα γόνατα.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών. Με βάση αυτές τις έρευνες εντοπίστηκε η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και στη συχνότητα αλλά και σοβαρότητα μιας κάκωσης στα γόνατα, όπως αλλοιώσεις του μηνίσκου και του χόνδρου, οιδήματα και βλάβες στους συνδέσμους.

Αντίθετα η ήπια δραστηριότητα όπως το κολύμπι ή η ποδηλασία μπορεί να προστατέψει από τις διάφορες παθήσεις ή ακόμη και να βοηθήσει τις ήδη πάσχουσες περιοχές. Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη κι άλλων ερευνών ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση της ήπιας δραστηριότητας έναντι της καθημερινής έντονης γυμναστικής.