Νύχια και υγεία: Διαβάστε τα σημάδια: 


 

Γνωρίζατε ότι η κατάσταση που παρουσιάζουν τα νύχια σας, μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για τη γενική υγεία του οργανισμού σας; Μερικά εμφανή σημάδια στα νύχια, μπορεί να κρύβουν προβλήματα στο ήπαρ, στους πνεύμονες ή ακόμη και στην καρδιά.

 

 

 


Ποια μυστικά, λοιπόν,  μπορεί να αποκαλύψουν τα νύχια μας; 


 

Ωχρά νύχια:  Πολύ ωχρά νύχια μπορεί μερικές φορές να αποτελούν ένδειξη σοβαρής ασθένειας, όπως: Αναιμία
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, Ηπατική νόσο, Κακή διατροφή.

 

Άσπρα νύχια ή νύχια με άσπρες κηλίδες: Αν τα νύχια είναι πολύ άσπρα, αυτό μπορεί να υποδεικνεύει ότι υπάρχουν προβλήματα στο συκώτι όπως είναι η ηπατίτιδα.  Αν έχετε άσπρες κηλίδες στα νύχια σας, μπορεί να σημαίνει ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σας, που μαζί με τον σίδηρο σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη και χαρίζει στα νύχια ένα υγιές ροζ χρώμα. Βάλτε στη διατροφή σας θαλασσινά, κολοκυθόσπορους, άπαχο αρνί, χοιρινό και σαρδέλες.

Κίτρινα νύχια: Μια από τις πιο κοινές αιτίες των κίτρινων νυχιών είναι η μόλυνση από μύκητες. Καθώς η μόλυνση χειροτερεύει, το νύχι κάμπτεται, παχαίνει και σπάει. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα κίτρινα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή πάθηση όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τους πνεύμονες, τον διαβήτη και την ψωρίαση.

Μπλε νύχια: Αν τα νύχια αποκτήσουν μπλε απόχρωση μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στα πνευμόνια, όπως το εμφύσημα των πνευμόνων. Επίσης ορισμένα προβλήματα με την καρδιά σχετίζονται με τα μπλε νύχια.

Κυματιστή επιφάνεια νυχιών: Εάν η επιφάνεια των νυχιών είναι κυματισμένη ή κοιλωμένη, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ψωρίασης ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Ο αποχρωματισμός του νυχιού είναι συχνός. το δέρμα κάτω από τα νύχια μπορεί να φαίνεται κοκκινωπό-καφέ.

 Σπασμένα ή σκισμένα: Τα στεγνά, εύθραυστα νύχια συνδέονται με ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Τα σπασμένα ή σκισμένα νύχια όταν συνδυάζονται με μια κίτρινη απόχρωση είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε λοίμωξη από μύκητες. 

Φαγωμένα νύχια: Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια που έχει διατηρηθεί από την παιδική ηλικία αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι ένα σημάδι επίμονου άγχος και χρειάζεται θεραπεία. Όταν λοιπόν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε να νύχια σας πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό.

Πρησμένο δέρμα γύρω από το νύχι: Εάν το δέρμα γύρω από το νύχι εμφανίζεται κόκκινο και πρησμένο, αυτό είναι γνωστό ως φλεγμονή του νυχιού. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα λύκου ή άλλης διαταραχής του συνδετικού ιστού. Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και φλεγμονή των πτυχών των νυχιών.

Τα νύχια είναι μόνο μέρος του συνολικού παζλ.  Αν και οι αλλαγές των νυχιών συνοδεύουν πολλές συνθήκες, αυτές οι αλλαγές είναι σπάνια το πρώτο σημάδι. Και πολλές ανωμαλίες των νυχιών είναι αβλαβείς – δεν έχουν όλοι ηπατίτιδα με λευκά νύχια.


Εάν ανησυχείτε για την εμφάνιση των νυχιών σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν δερματολόγο.