Το ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών Valisure, εντόπισε  βενζόλιο, που είναι μια γνωστή καρκινογόνα χημική ένωση,  σε 78 προϊόντα αντιηλιακής προστασίας. Το εργαστήριο κάλεσε την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει τα προϊόντα αυτά.


Το εργαστήριο Valisure, πραγματοποιεί ελέγχους σε φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης για την ποιότητα τους. Πρόσφατα, η εταιρεία δοκίμασε σχεδόν 300 αντηλιακά και προϊόντα περιποίησης για μετά τον ήλιο που χρησιμοποιούνται σε ενήλικες και παιδιά και διαπίστωσε ότι το 27% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν περιείχαν ανιχνεύσιμο βενζόλιο και 14 από τα προϊόντα (5%) περιείχαν βενζόλιο σε επίπεδα υψηλότερα από 2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), το οποίο είναι το συνιστώμενο όριο του FDA για το βενζόλιο σε ιατρικά φάρμακα που δεν μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτό.

«Η παρουσία αυτού του γνωστού ανθρώπινου καρκινογόνου σε προϊόντα που συνιστώνται ευρέως για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τα οποία χρησιμοποιούνται τακτικά από ενήλικες και παιδιά είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο David Light, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Valisure.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων του βενζολίου στα αντηλιακά, η Valisure ζήτησε από την FDA να ανακαλέσει τα 78 προϊόντα και να πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα για την κατασκευή αυτών των προϊόντων. Σχεδόν και τα 14 αντηλιακά προϊόντα με επίπεδα βενζολίου άνω των 2 ppm ήταν σπρέι,  αλλά η χημική ουσία εμφανίστηκε επίσης σε λοσιόν και τζελ ανακούφισης από ηλιακά εγκαύματα.

Τον περασμένο Μάρτιο η ίδια εταιρεία είχε εντοπίσει βενζόλιο και σε επώνυμες μάρκες απολυμαντικών χεριών. Τόσο τα συγκεκριμένα απολυμαντικά, όσο και τα αντιηλιακά προϊόντα είναι διαθέσιμα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Βενζόλιο είναι ένα οργανικό χημικό κι ένα από τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Το βενζόλιο  είναι φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του τσιγάρου.. Μερικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το βενζόλιο για να δημιουργήσουν άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία πλαστικού, ρητίνης, νάυλον, ελαστικών, βαφών, απορρυπαντικών, ναρκωτικών και φυτοφαρμάκων. Επίσης, οι εκπομπές αυτοκινήτων και η καύση άνθρακα και λαδιού μπορούν να απελευθερώσουν βενζόλιο στον αέρα.

Τι μπορεί να προκαλέσει το Βενζόλιο;

Το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα κύτταρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζοντας το επίπεδο αντισωμάτων και προκαλώντας τη μείωση των λευκών κυττάρων. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο, ιδιαίτερα καρκίνο του αίματος, συμπεριλαμβανομένης και της λευχαιμίας.

 

Πηγή: Valisure