Άμεση παύση στη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να αιτηθούν ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων. Σύμφωνα με τους New York Times, και τα έξι περιστατικά θρομβώσεων αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών και το πρόβλημα παρουσιάστηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Το επόμενο διάστημα, οι  αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας αναμένεται να εξετάσουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας, ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Η απόφαση θεωρείται πλήγμα, τόσο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και για την Johnson & Johnson. Το εμβόλιο απαιτούσε μόνο μία δόση, ενώ η μεταφορά του και η αποθήκευσή του θεωρείται πιο εύκολη από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν λάβει μέχρι στιγμής περίπου 7 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι ΗΠΑ διακόπτουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 14 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

H Ε.Ε. αναμένει συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.