Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου. Η σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου είναι περίπλοκη. Ωστόσο, ορισμένα διατροφικά πρότυπα και επιλογές τροφών έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου.

Οι ερευνητές σε κάθε ευκαιρία, τονίζουν ότι ο καρκίνος θα γίνει η κύρια αιτία θανάτου σε κάθε χώρα του κόσμου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, καθιστώντας την πρόληψη της ασθένειας κορυφαία προτεραιότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου, η έρευνα δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών επιλογών μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό, αφού η διατροφή και ο λεγόμενος δυτικός τρόπος ζωής επηρεάζουν έντονα την εμφάνιση της νόσου.


Τρόφιμα και δίαιτες που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

  • Κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της επεξεργασίας του κρέατος και ορισμένων τύπων καρκίνου. Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ταξινόμησε το μεταποιημένο κρέας ως καρκινογόνο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ως «πιθανώς» καρκινογόνο.  Μια έρευνα του 2018, διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος έως περίπου 60 γραμμάρια (gr) την ημέρα και  κόκκινο κρέας έως και 150gr την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 20%.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας έχουν επίσης συσχετίσεις με αυξημένο κίνδυνο άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου.

  • Υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται συστατικά που προκύπτουν από βιομηχανική επεξεργασία, όπως προϊόντα απομόνωσης πρωτεϊνών, υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά γλυκαντικά και πηκτικά, επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά σνακ τροφίμων, σόδα και ενεργειακά ποτά, δημητριακά πρωινού, προϊόντα κρέατος, κατεψυγμένες πίτσες, καραμέλες και πολλά άλλα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, αλλά χαμηλά σε προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία, όπως ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.( Δεν είναι κάθε ετεροκυκλική αμίνη καρκινογόνα π.χ. και η καφείνη ανήκει σ’ αυτές τις ουσίες αλλά δεν ενοχοποιείται για καρκίνους).

Τρόφιμα και δίαιτες που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

  • Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων

Η μόλυνση από χημικές ουσίες από συσκευασίες τροφίμων μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Εκτός από τον καρκίνο, η υπερβολικά επεξεργασμένη πρόσληψη τροφής συνδέεται με πολλές άλλες χρόνιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

  • Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, ιδίως καρκίνου του στομάχου. Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης που προκαλείται από το ελικοβακτήρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori).  Όπως είναι γνωστό οι λοιμώξεις με H. pylori αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

  • Άλλοι πιθανοί διατροφικοί παράγοντες κινδύνου

Αρκετοί άλλοι διαιτητικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση μορφής καρκίνου. Για παράδειγμα, μετά από δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο επηρεάζουν δυσμενώς το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα επίπεδα ορμονών και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου. Οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είναι συνήθως πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι.

 

.