• Μια νέα μελέτη δείχνει ότι  διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αυτή η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια, τα οποία σχετίζονται επίσης με φλεγμονή.
  • Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και να οδηγήσει σε ασθένειες.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications υπογραμμίζει ότι η  διατροφή που είναι πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που βρίσκεται στα φρούτα, το μέλι και ορισμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και οι κολοκύθες. Αυτοί οι τύποι σακχάρων μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από ό, τι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Η φρουκτόζη χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με την παχυσαρκία, και με μη αλκοολικη λιπώδη νόσο του ήπατος. Τα τελευταία χρόνια, η πρόσληψη φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ήταν περιορισμένες οι πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Swansea, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως και των ποντικών ανταποκρίθηκαν στην έκθεση τους στη φρουκτόζη. Από τις έρευνές διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς στην εργασία τους, η φρουκτόζη επαναπρογραμματίζει τις κυτταρικές μεταβολικές οδούς, ώστε να οδηγεί σε γλουταμινόλυση και οξειδωτικό μεταβολισμό. Αυτά τα δύο προκαλούν αύξηση στην παραγωγή κυτοκινών σε μονοκύτες και μακροφάγους. Οι μονοκύτες και οι μακροφάγοι είναι ανοσοκύτταρα.

Ουσιαστικά η έρευνα έδειξε ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του παράγει πλήθος αντιδραστικών μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Τέτοιου είδους φλεγμονές μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς και συμβάλλουν στην κακή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του οργανισμού, προκαλώντας ασθένειες.

Οι 5 τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη:

Χυμός σταφυλιού

Αναψυκτικά τύπου Cola

Αποξηραμένα φρούτα και cranberries

Φρούτα (αχλάδια)

Μέλι

Η έρευνα ρίχνει επίσης φως στο πώς η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς η φλεγμονή συνδέεται συχνά με αυτήν την παθολογική κατάσταση. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη αφήνει τα κύτταρα ευάλωτα σε περαιτέρω μεταβολικές «προκλήσεις», υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων ή άλλων μεταβολικών καταστάσεων.