Διατροφικές αλλεργίες και παιδί.

Μια πρωτοποριακή μελέτη που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της διατροφικής αλλεργίας δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την μελέτη η πρώιμη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα φιστίκια της οικογένειας αραχιδών που θεωρούνται επικίνδυνα για ορισμένους ανθρώπους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από μια αλλεργική ανοσολογική αντίδραση. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ενός σνακ που περιέχει φιστίκια από την ηλικία των 11 μηνών και από βρέφη που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη αλλεργίας, εμποδίζει τη μεταγενέστερη ανάπτυξη της πάθησης.

Τα νήπια που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία. Ωστόσο μόνο το 3% των παιδιών που είχαν φάει φιστίκι από μωρά, εκδήλωσαν τελικά αλλεργία, όταν έγιναν πέντε ετών, έναντι ποσοστού 17,3% των παιδιών στη δεύτερη ομάδα, που είχε αποφύγει τον συγκεκριμένο καρπό.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια αποκλίνουσα αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αβλαβή πρωτεΐνη που περιέχουν τα φιστίκια. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και τα συμπτώματά περιλαμβάνουν δύσπνοια, μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρήξιμο της γλώσσας, των ματιών ή του προσώπου, πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, δερματικά εξανθήματα, φλεγμονή και, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο: www.immunetolerance.org