Συνεχίζονται αύριο οι εργασίες της επιστημονικής Διημερίδας «40 Χρόνια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Ιατρείο Πόνου» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη. Η Διημερίδα διοργανώνεται από την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & Ιατρείο Πόνου του ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ“. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει αναφορά για τις προόδους που έγιναν στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του πόνου και αντιμετώπισης των βαρέως πασχόντων ασθενών ενώ θα γίνει αναδρομή  στην ιστορία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των τελευταίων 40 χρόνων.  Οι πρωτεργάτες και πολλοί από τους ανθρώπους που συνετέλεσαν, πριν από 40 χρόνια, στη δημιουργία ενός τόσου σημαντικούς έργου, θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από φωτογραφικό υλικό του τότε και του σήμερα, καθώς και με τις διαλέξεις τους θα δείξουν τη  σπουδαιότητα και υπευθυνότητα που φέρει η θέση ενός Εντατικολόγου και πως η επιστήμη και η εξέλιξη τους έχει βοηθήσει στη διαχείριση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Στο Επιστημονικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει θέματα που κυρίως προέρχονται από τον προβληματισμό στην καθημερινή κλινική πράξη με κύρια ζητήματα τη διαχείριση ασθενών κατά την παραμονή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν. Επίσης  έχουν συμπεριληφθεί θέματα που αφορούν τους Ογκολογικούς ασθενείς και τις  ιδιαιτερότητες σχετικά με την περίθαλψή τους, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι μεγάλης σημασίας είναι η διαχείριση του Καρκινικού Πόνου μέσω του Ιατρείου Πόνου σε ασθενείς τελικού σταδίου και η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.  

Στο αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με θέματα, μεταξύ άλλων: “Ο νοσηλευτής στη ΜΕΘ και το Ιατρείο Πόνου”, η ΜΕΘ στην Ογκολογία, οξύς και χρόνιος πόνος καρκινοπαθούς ασθενούς κ.α. Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώνονται στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου.