Η 16η Μαΐου έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης από οργανώσεις πασχόντων σε όλο τον κόσμο.  Ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση- ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτό το αυτοάνοσο νόσημα.

Ο Σύλλογος  “Δράση για την Κοιλιοκάκη,  που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων – εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Οι δράσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση γύρω από την αυτοάνοση πάθηση, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Μαΐου και την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, και απευθύνονται τόσο σε  πάσχοντες, όσο και στην επιστημονική κοινότητα, σε φοιτητές, νοσηλευτές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, καθηγητές και σπουδαστές σχολών επισιτιστικών επαγγελμάτων, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

  • Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στις 11.00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή με Κατούνη γωνία), ανοιχτή διαδραστική εκδήλωση με ομιλίες εξειδικευμένων γιατρών για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου, σε συνεργασία με τα φαρμακευτικά εργαστήρια ΚΑΝΑ Α.Ε. και της εταιρείας SCHAR Α.Ε. Με το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες και πάσχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ασφαλή εδέσματα, ενώ  στα μέλη του συλλόγου θα  διανεμηθεί ο κατάλογος τροφίμων του εμπορίου χωρίς γλουτένη, που συντάχθηκε με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων
  • Τρίτη 16 Μαΐου 2017, στο info point του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλ. Αριστοτέλους – Κινηματογράφος «Ολύμπιον») θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για την «Κοιλιοκάκη» και  ο χάρτης της γλουτένης(“gluten free”) της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση για την ασθένεια της κοιλιοκάκης  διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον σύλλογο «Δράση για την Κοιλιοκάκη», στο πλαίσιο του 7ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL.