Είναι απαραίτητο το ετήσιο check-up;

Ακόμη κι αν θεωρείται πως η υγεία σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, δεν έχετε ενοχλητικά ή ύποπτα συμπτώματα, ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και ασκείστε τακτικά, οι ετήσιες εξετάσεις πρέπει να αποτελούν πάντα πρώτη προτεραιότητα γιατί αποκαλύπτουν πιθανά προβλήματα στην υγεία και προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Το ετήσιο check-up, είναι το κατάλληλο εργαλείο για το γιατρό για να εντοπίσει πιθανές ασθένειες που δεν έχουν προλάβει να δώσουν κλινικά συμπτώματα. Εξετάζεστε για παράγοντες κινδύνου εμφάνισης νόσων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση κλπ. Μέσω του check-up ο γιατρός θα κάνει μια ανασκόπηση της φυσικής σας κατάστασης, θα εξετάσει το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, ή χειρουργικό ιστορικό σας. Θα ρωτήσει σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση σας, τις συνήθειες που έχετε και θα εκτιμήσει αν χρειάζεστε εμβόλια ή απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαστογραφία ή κολονοσκόπηση.

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα για να νοσήσουμε. Ίσως να είναι αργά όταν θα υπάρξουν συμπτώματα και να απαιτήσουν δια βίου θεραπείες ή να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Το ετήσιο check-up, προλαμβάνει και σώζει. Είναι λοιπόν η κατάλληλη ευκαιρία να ρωτήσετε το γιατρό για όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς έχετε σχετικά με τα θέματα υγείας που σας αφορούν.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε χρονικά τις εξετάσεις σας. Τα διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα, προσφέρουν ειδικές και συμφέρουσες τιμές ακόμη κι αν είστε ανασφάλιστοι ή άνεργοι.