Αναγνωρίστε τα συμπτώματα ενός αγγειακού ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και κινηθείτε άμεσα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας υποστεί εγκεφαλικό.

Πως θα αναζητήσουμε την καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

 

Εγκεφαλικά επεισόδια αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων , το Εγκεφαλικό συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Τα περισσότερα οφείλονται στην απόφραξη μιας από αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο ή σε κάποιο μικρό κλαδίσκο. Αυτός ο τύπος αναφέρεται ως ¨ισχαιμικό¨ επεισόδιο από την λέξη ¨ισχαιμία¨ η οποία σημαίνει ανεπαρκή παροχή αίματος. Εκτός όμως από το ‘ισχαιμικό’ υπάρχει και το ‘αιμορραγικό’ επεισόδιο το οποίο συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ρήξης ενός αγγείου είτε μέσα (ενδοεγκεφαλική αιμορραγία) είτε γύρω από τον εγκέφαλο (πχ. υπαραχνοειδής αιμορραγία). Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μιας ΑΕΝ είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα, το σάκχαρο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, η κατάχρηση αλκοόλ ή τα επεισόδια άπνοιας στον ύπνο. Ιδιαίτερα καρδιακές αρρυθμίες και παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων ή προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Τα συνηθέστερα αίτια των αιμορραγικών επεισοδίων είναι η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση. Στην περίπτωση των αιμορραγιών όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς μπορεί να εμπλέκονται και άλλες αιτίες όπως ανωμαλίες των αγγείων (ανευρύσματα και αγγειακές δυσπλασίες), συστηματικά νοσήματα κ.α.

Τα συμπτώματα μιας ΑΕΝ περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική αδυναμία και / ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, δυσκολία στην κατανόηση του λόγου, και / ή σύγχυση
  • Ξαφνική δυσκολία στην όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια
  • Ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, απώλεια της ισορροπίας, και / ή έλλειψη συντονισμού
  • Ξαφνικό σοβαρό πονοκέφαλο χωρίς γνωστή αιτία

 

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο:

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και ενεργείστε άμεσα. Καλέστε το 166 καθώς το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Ανάλογα με τον τύπο του επεισοδίου θα πρέπει η θεραπευτική αντιμετώπιση να είναι άμεση και γρήγορη, ώστε οι βλάβες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Στο οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο η θεραπεία, για να είναι πιο αποτελεσματική ,θα πρέπει ο ασθενής να προσέλθει στα ΤΕΠ μεταξύ 3 και 4,5 ώρων από την έναρξη του επεισοδίου. Ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό έχουν 48-72 ώρες για να μπορέσουν να ωφεληθούν από τη θεραπεία. Ο ασθενής αν έχει αυξημένους παράγοντες κινδύνου για ΑΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού και να δράσει όσο το δυνατόν και ο ίδιος γρηγορότερα ειδοποιώντας τους ανθρώπους γύρω του. Η οικογένεια επίσης πρέπει να είναι ενήμερη για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς ώστε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις των γιατρών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων:

-Ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως θα υποστεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

-Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα άτομο πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

-Κάθε 2 δευτερόλεπτα ένα άτομο προσβάλλεται από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

-15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 6 εκατομμύρια από αυτούς δεν επιζούν.

-Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – στους περισσότερους από αυτούς απομένει κάποιας μορφής αναπηρία.