Ειδικό στυλό για την ανίχνευση των καρκινικών όγκων

 

Για πρώτη φορά βρετανοί γιατροί χρησιμοποίησαν ένα ειδικό στυλό-ανιχνευτή για τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.

Νευροχειρουργοί στο Λονδίνο νοσοκομείο Imperial College Healthcare NHS Trust έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πειραματικά ένα στυλό-ανιχνευτή, που ονομάζεται Core, και το οποίο μέσω μια υπέρυθρης ακτίνας σαρώνει τους όγκους και εντοπίζει τις λεπτές διαφορές μεταξύ υγιών και καρκινικών κύτταρων. Η συσκευή μπορεί να διαβάσει τις διαφορές σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, και παρέχει έναν ήχο προειδοποίησης εάν ο χειρουργός είναι κοντά σε υγιείς ιστούς. Το στυλό-ανιχνευτής ουσιαστικά είναι ένα λέιζερ, που τα ηχητικά σήματα του μοιάζουν με αυτά των αισθητήρων στάθμευσης των αυτοκινήτων και προειδοποιούν τους γιατρούς, όταν το χειρουργικό νυστέρι πλησιάζει στην άκρη των καρκινικών περιοχών, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να αποφύγουν τα περιθώρια σφάλματος. Αντί να λάβουν φυσικά δείγματα για βιοψίες, οι χειρουργοί, μέσω του Core, ρίχνουν μια δέσμη φωτός επάνω από την περιοχή που επεμβαίνουν σαρώνοντας για αλλαγές στη χημική σύνθεση του εγκεφαλικού ιστού. Ο ανιχνευτής λαμβάνει το σήμα και στη συνέχεια ερμηνεύεται από έναν υπολογιστή, δίνοντας μια άμεση ανάγνωση του εάν ο ιστός είναι καρκινικός. Ένα καρκινικό κύτταρο δονείται με διαφορετικό τρόπο από ότι τα υγιή όταν πέφτει επάνω του το φως του λέιζερ.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία στον Καναδά για την ανίχνευση καρκίνου του δέρματος. Οι γιατροί ευελπιστούν ότι το Core θα τους βοηθήσει να επιταχύνουν το χρόνο των επεμβάσεων στα 30 λεπτά, σε σχέση με μια τρίωρη ή τετράωρη χειρουργική επέμβαση για την επέμβαση ενός εγκεφαλικού όγκου.