Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του άσθματος

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την αιτία που προκαλεί τις κρίσεις άσθματος στους ασθενείς. Ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, εντός των βρόγχων, ενεργοποιεί όλες τις κρίσεις άσθματος. Η επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff καθηγήτρια Daniela Riccardi, δήλωσε πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προκαλεί την αύξηση του ασβεστίου στα οστά παίζει επίσης ρόλο στους αεραγωγούς. Περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι ασθματικοί είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης – που ονομάζεται υποδοχέας – αισθητήρας ασβεστίου ή CaSR – από ό, τι τα υγιή άτομα. Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, όπως σκόνη, καπνό, ή γύρη, τα μόρια CaSR προκαλούν ταχεία αύξηση του ασβεστίου εντός των κυττάρων του ιστού των πνευμόνων. Το πρόσθετο αυτό ασβέστιο προκαλεί μια υπερβολική απάντηση των αεραγωγών (βρογχόσπασμος) και προκαλεί κρίση άσθματος.

Η επικεφαλής της έρευνας τόνισε πως για πρώτη φορά βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ της φλεγμονής των αεραγωγών, η οποία μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικές αιτίες – όπως τα αλλεργιογόνα, καπνός του τσιγάρου και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων – και της σύσπασης των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών στο αλλεργικό άσθμα.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για μια νέα θεραπεία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τα εργαστηριακά πειράματα, που έγιναν σε ποντίκια και σε δείγματα ανθρώπινων ιστών, απέδειξαν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και σχεδιάζονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές μέσα σε δύο χρόνια. Η φαρμακευτική ουσία ονομάζεται calcilytic και αναπτύχθηκε πριν από 15 χρόνια για να αντιμετωπίσει την ίδια πρωτεΐνη στην οστεοπόρωση. Αν και το φάρμακο αποδείχθηκε ασφαλές, ωστόσο, δεν ήταν αποτελεσματικό στους ασθενείς με οστεοπόρωση.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα είναι μια ελπιδοφόρα είδηση καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα συμπτώματά τους με συσκευές εισπνοής, αλλά ένα σημαντικό επίσης ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται σε καμία θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το φάρμακο, το οποίο ήδη υπάρχει, απενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και αυξάνει τις ελπίδες για μια θεραπεία που μπορεί να είναι αποτελεσματική για κάθε ασθενή που πάσχει από άσθμα.