Μια πιθανή παρενέργεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι, σε κάποιους ανθρώπους, οι διογκωμένοι λεμφαδένες. Αυτή η διόγκωση είναι φυσιολογική και προσωρινή, λένε οι επιστήμονες,  αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ασαφή αποτελέσματα κατά τη μαστογραφία, οδηγώντας κάποιους ανθρώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε περισσότερες απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψίες.

Ιατρικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Clinical Imaging and Radiology περιέγραψαν αρκετές περιπτώσεις ασαφών μετρήσεων μαστογραφίας μετά από εμβολιασμούς COVID-19 (εμβόλια εταιριών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ). Οι ακτινολόγοι παρατήρησαν διόγκωση των λεμφαδένων  κάτω από το βραχίονα ή κοντά στον λαιμό και από την ίδια πλευρά του σώματος όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Ορισμένες ιατρικά διαγνωστικά κέντρα καθυστερούν τους ελέγχους για καρκίνο του μαστού για 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Παρατηρήσαμε πρησμένους λεμφαδένες στην μασχάλη πολλών γυναικών μετά το εμβόλιο για τον COVID-19 », δήλωσε η Δρ Emily Sonnenblick, ακτινολόγος απεικόνισης μαστού στο Κέντρο μαστού Dubin στο νοσοκομείο Mount Sinai, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στο Icahn της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Εξήγησαν, ωστόσο, ότι οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος αφού προστατεύουν τον οργανισμό, λειτουργώντας ως φίλτρα τα οποία εμποδίζουν τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς να εισέλθουν σε άλλα όργανα. Συνεπώς οι διογκωμένοι λεμφαδένες ήταν μια φυσιολογική απόκριση σε μια ξένη ουσία, όπως ήταν το εμβόλιο και η αντίδραση του οργανισμού για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Πρησμένοι λεμφαδένες και μαστογραφία

Αν και τα στοιχεία για τη σχέση του εμβολίου με ασαφή ή ψευδή αποτελέσματα κατά το μαστογραφικό έλεγχο είναι ανησυχητικά, είναι όμως πρόωρα και χρειάζεται περαιτέρω συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, τονίζουν οι επιστήμονες.

Πάντως η αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (SBI) συνέστησε στις γυναίκες να περιμένουν περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά το εμβόλιο για να υποβληθούν σε μαστογραφία προσυμπτωματικού απεικονιστικού ελέγχου ή να προσπαθήσουν να λάβουν το εμβόλιο πριν από τη μαστογραφία.

Διευκρινίζουν, ωστόσο ότι σε καμιά περίπτωση οι γυναίκες δε θα πρέπει να καθυστερήσουν το ραντεβού τους για μαστογραφία.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος ή στη μασχάλη σας, όπως πόνος ή εξογκώματα, μιλήστε με το γιατρό σας.