Εντόπισαν πρωτεϊνη που ενεργοποιεί την ασθένεια του Λύκου

Οι ερευνητές στο Γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Harvard, εντόπισαν ένα φλεγμονώδες μόριο που φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αυτοάνοση διαταραχή του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου. Ο ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος – την πρώτη αμυντική γραμμή του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις-ενεργοποιεί ένα μοριακό μονοπάτι που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων του Λύκου.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων. Τα αυτοαντισώματα αυτά στρέφονται κατά συστατικών του ίδιου του οργανισμού που βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες και ευθύνονται για την πρόκληση των ποικίλων κλινικοεργαστηριακών εκδηλώσεων της νόσου.

Ο προσδιορισμός του δυναμικού ρόλου της πρωτεϊνης που ονομάζεται TREML4 στον ΣΕΛ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμπόδιζαν ή μείωναν την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της νόσου στο μέλλον.