Μετά και τη μεγάλη αύξηση στα κρούσματα των τελευταίων ημερών αλλά και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι έως το τέλος του μήνα υπάρχει η πιθανότητα να καταγράφονται περί τα 5000 νέα περιστατικά Covid-19 ημερησίως, στο τραπέζι των επιστημόνων έχει πέσει σειρά προτάσεων με κυρίαρχη αυτήν της επιστροφής της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η πτώση στη θερμοκρασία και η προτίμηση πλέον των πολιτών σε κλειστούς χώρους λόγω εποχής, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ανέβουν οι αριθμοί. Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα που είναι γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus) κι  έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Μ. Βρετανία. Στη χώρα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά 44.000 νέα κρούσματα, έξι φορές υψηλότερος αριθμός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία ή την Ιταλία. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 10%  των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα μετάλλαξη Delta Plus. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πάνω από 15% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ότι μεταδίδεται εύκολα ανάμεσα στην κοινότητα.

Όλα τα παραπάνω, η πορεία της πανδημίας, αλλά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Θεωρείται βέβαιο πως κατά τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη με την επιτροπή των επιστημόνων θα τεθεί θέμα περιοριστικών μέτρων για τις περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο.

Τα μέτρα που αναμένεται να προταθούν είναι:

Της υποχρεωτικής εφαρμογής της μάσκας από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους,

και

Τη χρήση της διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εξετάζεται τέλος, και η απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και συναθροίσεων.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα – αν αποφασιστούν – θα αφορούν μόνο τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και όχι το σύνολο της χώρας.