•  Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί επιμήκυνση της περιόδου γύρης

  • Η παράταση των εποχικών αλλεργιών αυξάνει το ιατρικό κόστος

  • Καλύτερος τρόπος για τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων είναι η αποφυγή περιοχών με υψηλή συγκέντρωση γύρης στον αέρα.

Η εποχή της γύρης ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τονίζουν οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι αυτή η επιμήκυνση θα μπορούσε να είναι προβληματική για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και δημοσιεύτηκε στις 25/02/2021 στο περιοδικό Frontiers in Allergy  διαπίστωσε ότι ορισμένα είδη γύρης ξεκινούν τις εποχές τους έως και δύο ημέρες νωρίτερα κάθε χρόνο μέσα σε μια περίοδο 30 ετών.

Είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ερευνών που υποδηλώνει ότι η εποχή της γύρης επιμηκύνεται, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι η περίοδος γύρης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά να έχει παραταθεί έως και 20 ημέρες τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αλλεργιολόγους  η ανοιξιάτικη εποχή της γύρης ξεκινούσε τον Μάρτιο, ενώ τώρα διαπιστώνεται ότι ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου και μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο, ενώ η γύρη των δέντρων μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο ίσως και έως τις αρχές Ιουνίου. Την ίδια ώρα, η γύρη του γρασιδιού η οποία ξεκινούσε τον Μάιο, διαπιστώνεται ότι ξεκινά ήδη από τον Απρίλιο και φαίνεται να σταματά στις αρχές του Σεπτέμβρη έναντι του Αυγούστου που ήταν κάποτε. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επιμήκυνση και στη σεζόν του φθινοπώρου για τις εποχικές αλλεργίες. Η περίοδος ξεκινούσε κυρίως από τον Αύγουστο έως τα τέλη Νοεμβρίου και τώρα ξεκινά μεν τον Αύγουστο, αλλά λήγει προς μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης, σε περισσότερες ημέρες χωρίς παγετό, θερμότερες εποχικές θερμοκρασίες αέρα και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν πολλούς παράγοντες, όπως πότε θα ξεκινά και θα τελειώνει η εποχή της γύρης, πόσο θα διαρκεί κάθε χρόνο, πόση γύρη θα δημιουργούν τα φυτά και πόση θα είναι στον αέρα, πώς η γύρη θα επηρεάζει την υγεία μας, σε πόση γύρη θα έχουμε εκτεθεί και τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργίας.

 

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική καθώς προειδοποιεί τους ανθρωπους που υποφέρουν από αλλεργίες ότι ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν θεραπείες για αλλεργίες μερικές εβδομάδες νωρίτερα με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με το πότε ξεκινούν αυτήν τη στιγμή.