Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο, όπως κι ορισμένες συνταγές κατά του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες που αγωνίζονται με περιστασιακή αϋπνία, αλλά πιθανώς δεν θα βοηθήσουν όσες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ύπνου, τονίζει νέα αμερικανική έρευνα. Δεδομένα από περίπου 700 μεσήλικες γυναίκες έδειξαν ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τον ύπνο, ή ορισμένες συνταγές κατά του άγχους δεν τις βοήθησαν μακροπρόθεσμα να κοιμηθούν καλύτερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τον ύπνο δεν σχετίζεται με τη μείωση των προβλημάτων ύπνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Daniel Solomon, Καθηγητής στο Harvard Medical School και στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.  Περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ως βοηθήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των βενζοδιαζεπινών, των υπνωτικών φαρμάκων (Z-drugs), με τις δραστικές ουσίες ζολπιδέμη, ζαλεπλόνη και εζοπικλόνη και άλλα φάρμακα κατά του άγχους.

Τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα φάρμακα λειτουργούν όταν λαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά επειδή η αϋπνία μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, πολλοί άνθρωποι τα λαμβάνουν για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους, αναφέρουν οι ερευνητές.