Οκτώ στους δέκα ασθενείς με διάμεση ηλικία 36 ετών που επισκέπτονται ένα γιατρό, είναι ανειλικρινείς σχετικά με ορισμένες συμπεριφορές και συνήθειες τους όπως για το πόσο συχνά ασκούνται, πόσο τρώνε, εάν παίρνουν τακτικά τα φάρμακά τους κλπ. προκειμένου να αποφύγουν τις επικρίσεις ή επειδή αισθάνονται ντροπή για αυτό που θα πουν.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη αν και τα ψέματα που λέγονται στους επαγγελματίες υγείας  μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους και οι ίδιοι οι γιατροί γνωρίζουν ότι δε λέγονται πάντα οι αλήθειες, ωστόσο οι ασθενείς  τους παραπλανούν. Οι αιτίες και οι λόγοι είναι διάφοροι, όπως ότι ίσως φοβούνται μια συγκεκριμένη διάγνωση, ότι δεν έχουν καταλάβει τις οδηγίες που τους δίνουν, ότι θέλουν να πάρουν συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ή ίσως ντρέπονται ή φοβούνται να μην επικριθούν από το γιατρό τους. Από όσους παραδέχτηκαν ότι είπαν ψέματα στον ιατρό τους για να αποφύγουν τις επικρίσεις το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες (80% γυναίκες, 20% άνδρες).

Μερικά από τα πιο κοινά ψέματα που οι ασθενείς λένε στον γιατρό, τον χειρουργό, τον νοσοκόμο, τον οδοντίατρο, τον διατροφολόγο ή τον ψυχολόγο:

«Δεν πονάει»

Μπορεί να είστε πολύ… υπερήφανοι για να πείτε σε μια νοσοκόμα, φυσιοθεραπευτή ή γιατρό ότι κάτι πονάει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε την αλήθεια. Ο πόνος που αισθάνεστε μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απαιτούμενη θεραπεία.

«Χρησιμοποιώ πάντα προστασία»

Συγχωρήστε το γιατρό σας εάν δεν σας πιστεύει όταν λέτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα προστασία όταν κάνετε σεξ. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 15 έως 44 ετών χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

«Δεν καπνίζω»

Από ότι φαίνεται δεν λένε όλοι οι καπνιστές στον γιατρό τους την αλήθεια: περίπου ένας στους 10 καπνιστές (12,9%) λέει ότι καπνίζουν.

Περισσότεροι άντρες παραπλάνησαν τους γιατρούς σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από ό, τι οι γυναίκες (50% άνδρες έναντι 32% γυναίκες), ενώ οι γυναίκες λένε περισσότερα ψέματα για τους σεξουαλικούς συντρόφους του (33% γυναίκες έναντι 21% ανδρών).