Τα φάρμακα, έχουν τη δύναμη να καταπολεμούν τις ασθένειες και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες. Η γνώση της δράσης των φαρμάκων που λαμβάνουμε, ή θα πρέπει να πάρουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και συνήθως οι πληροφορίες που παρέχονται στις συσκευασίες είναι δυσνόητες για το μέσο άνθρωπο. Εάν η επικοινωνία με το γιατρό είναι δύσκολη, τότε ο φαρμακοποιός, είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών, αφού μπορούν να μετατρέψουν τους δυσνόητους, για πολλούς, ιατρικούς όρους σε προσβάσιμη πληροφορία.

Η απόφαση, ωστόσο, λήψης ενός φαρμάκου με βάση το μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Την ηλικία: Όσο γερνάμε χρησιμοποιούμε περισσότερα φάρμακα και με διαφορετικούς τρόπους.

Τον τρόπο ζωής: Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουμε φάρμακα που φέρνουν υπνηλία εάν χειριζόμαστε μηχανήματα ή να αποφύγουμε κάποια άλλα φάρμακα εάν καπνίζουμε.

Ασθένειες ή παθήσεις: Είναι συχνό το φαινόμενο, ένα φάρμακο που βοηθά σε μια παθολογική κατάσταση να χειροτερεύει κάποια άλλη

Εγκυμοσύνη ή πιθανή εγκυμοσύνη: Απαιτείται πάντα ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη για αυτό η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συζήτηση με το γιατρό.

Αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα ή φάρμακα: Να έχουμε υπόψη ότι ορισμένα φάρμακα αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα κάνοντας ασθενέστερη ή ισχυρότερη τη δράση τους.

Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα συγκεκριμένο φάρμακο που έχετε ακούσει ή διαβάσει, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Και οι δύο θα γνωρίζουν εάν το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το κατάλληλο για εσάς, ή μπορεί να σας συστήσουν κάποιο άλλο καλύτερο, ή λιγότερο δαπανηρό, για την αντιμετώπιση πάθησης ή των συμπτωμάτων σας. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε αν το φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί για να μη χρειαστεί να το πληρώσετε από την τσέπη σας.

Η ενημέρωση είναι μέρος της θεραπείας: Εάν ο γιατρός συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Ρωτήστε τον γιατρό ποια είναι τα οφέλη που μπορείτε να περιμένετε από το φάρμακο, κατανοήστε πότε και πώς πρέπει να το πάρετε. Μάθετε περισσότερα για τις πιθανές παρενέργειες και τι πρέπει να κάνετε γι αυτές. Πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να το λαμβάνετε, αν η λήψη γίνει με γεμάτο ή άδειο στομάχι, και άλλες σημαντικές πληροφορίες.