Οι άνθρωποι που αισθάνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους, σε σχέση με συνομήλικους τους, είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν καθώς γερνούν ανεξάρτητα από την πραγματική ηλικία ή άλλους δημογραφικούς παράγοντες. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας και επισημαίνει ότι το αίσθημα της γήρανσης, σε σχέση με την πραγματική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των ατόμων και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία τους. Οι επιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι πλέον μπορούν να προβλέψουν και την πιθανότητα  να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο. Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yannick Stephan, του Πανεπιστημίου του Montpellier της Γαλλίας και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις διαχρονικές μελέτες από το 1995-2013 με συμμετέχοντες ηλικίας από 24 έως 102 ετών. Ελέγχθηκαν για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και την εκπαίδευση. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως εκείνοι που ανέφεραν το αίσθημα ότι είναι μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους, είχαν 10% έως 25% αυξημένη πιθανότητα να νοσηλευτούν τα επόμενα 2 έως 10 χρόνια.

Παρά τις προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ των θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία και την υποκειμενική ηλικία, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ελέγχει αν το αίσθημα μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε τη σύνδεση μεταξύ αυτών που έχουν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας με το αίσθημα μεγαλύτερης ηλικίας και πιθανότητα νοσηλείας. Οι επιστήμονες δηλώνουν πως το αίσθημα μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με φτωχότερη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και με φυσιολογικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: ScienceDaily