Καθώς η χώρα μας διανύει το τρίτο κύμα της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τεράστια πίεση από τον αριθμό των νοσούντων και των διασωληνωμένων, την ίδια ώρα, αμερικανοί επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι  για την πορεία της πανδημίας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει και τέταρτο κύμα, το οποίο θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Αιτία είναι κυριότερα οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και η κόπωση του πληθυσμού ο οποίος σταμάτησε, στις περισσότερες χώρες, πλέον να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοιού. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι  μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο κύμα COVID-19. Ο Διευθυντής του CDC, είπε ότι η η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιορισμών, ενώ οι νέες περιπτώσεις κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι υψηλές – και ενώ οι παραλλαγές εξαπλώνονται γρήγορα – αποτελεί σοβαρή απειλή για την πρόοδο της χώρας.

Κίνδυνος να πάμε πάλι από την αρχή στην πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων που θα προκύψουν, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics  Ηλία Μόσιαλο. Ο καθηγητής, διαβλέπει όμως και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει τους αρνητές των εμβολίων και ενδεχομένως και τα παιδιά για τα οποία δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός ακόμη, καθώς τώρα διενεργούνται οι κλινικές μελέτες για παιδιά από 6 – 16 ετών.

Για την ύπαρξη ενός περαιτέρω κύματος της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, προειδοποιεί η καθηγήτρια της έδρας Ιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, Ντοροτέ φον Λάερ.  “Πρέπει κανείς να προετοιμαστεί για αυτό και, για παράδειγμα, να σχεδιάσει μετα-εμβολιασμούς με πιο αποτελεσματικά εμβόλια, ανέφερε η καθηγήτρια σε συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επισημαίνοντας ότι μία ειδική παραλλαγή της μετάλλαξης του ιού B.1.1.7., η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, εξαπλώνεται, επί του παρόντος, στην Αυστρία.