Το καλοκαίρι είναι τυπικά η εποχή όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πλέον ανεπιθύμητοι και ενοχλητικοί επισκέπτες που είναι τα κουνούπια. Ειδικότερα τώρα που το τσίμπημά τους συνδέεται με ασθένειες που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ή η ελονοσία, είναι επιτακτικό να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε μέτρα αυτοπροστασίας.

Το Healthnet σας παρουσιάζει 5 μοναδικούς τρόπους και συνταγές για να κρατήσετε με τη βοήθεια της φύσης μακριά σας τα κουνούπια.


Ήρθε η ώρα να ανταλλάξουμε τα χημικά προϊόντα με συστατικά απευθείας από τη φύση.


  1. Κόψτε στη μέση ένα λεμόνι ή ένα lime. Βάλτε τα σε ένα πιάτο και χρησιμοποιήστε το μισό λεμόνι ή το λάιμ για να τοποθετήσετε επάνω καρφάκια γαρίφαλου. Αυτή η τεχνική χαιρετίζεται από πολλούς ως μια από τις καλύτερες για να κρατήσει μακριά μύγες και κουνούπια.
  2. Βασιλικός ή ιερός βασιλικός (tulsi) : Βάλτε ένα φυτό βασιλικού μέσα στο δωμάτιό σας ή φυτέψτε ένα σε γλάστρα στην αυλή ή το μπαλκόνι σας. Ο βασιλικός όχι μόνο είναι καταπληκτικός για την απώθηση των κουνουπιών, αλλά βοηθά επίσης στην ανακούφιση της φαγούρας από το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Από την άλλη πλευρά το  τουλσί (Tulsi Ώκιμον το λεπτανθές) είναι υπέροχο για την παρασκευή ενός τσαγιού, αλλά μισητό φυτό για τα κουνούπια αφού απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί αυτούς τους ενοχλητικούς επισκέπτες.
  3. Σκόρδο: Συνθλίψτε μερικές σκελίδες σκόρδου και βράστε το θρυμματισμένο σκόρδο σε νερό για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να βάλετε το διάλυμα αυτό σε ένα μπουκάλι και να ψεκάσετε γύρω από το δωμάτιο που κάθεστε και… σίγουρα τα κουνούπια (όπως και οι γύρω σας) θα σας εγκαταλείψουν.
  4. Καρφάκια γαρίφαλου ή άλλων βοτάνων και φυτών: Καθώς τα κουνούπια απωθούνται από τον καπνό και ειδικότερα τον αρωματισμένο καπνό, μπορείτε να κάψετε τα καρφάκια γαρίφαλου, ή όποιο άλλο βότανο θέλετε, όπως πχ φασκόμηλο ή αστεροειδή γλυκάνισο σε συνδυασμό με γαρίφαλο και δεντρολίβανο.
  5. Άρωμα βανίλιας: Η βανίλια είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό. Προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας σε ένα φλιτζάνι νερό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι σπρέι. Όταν είστε έξω, κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, ή απλώς απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα, απολαύστε τη μυρωδιά βανίλιας που καλύπτει τη μυρωδιά του σώματός σας και η οποία θα κρατήσει μακριά τα κουνούπια.
Αν δεν σας κάνει τίποτε από όλα αυτά τότε χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα: Είναι το καλύτερο -αποδεδειγμένα- φυσικό εντομοαπωθητικό. Φροντίστε όμως να μην είστε πολύ κοντά στον ανεμιστήρα και να μην είστε ιδρωμένοι προκειμένου να αποφύγετε άλλα προβλήματα