Σκεφτείτε όλες τις επιφάνειες που αγγίζετε στο δρόμο προς την εργασία σας: κέρματα, χερούλια λεωφορείων, πόμολα, κουμπιά ασανσέρ και άλλα πολλά. Στη συνέχεια, όταν φτάσετε στον προορισμό σας, το πιο πιθανό, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να μην πλύνετε τα χέρια σας, αλλά να παραγγείλετε καφέ και αμέσως να ανοίξετε τον υπολογιστή σας. Αν τον ενεργοποιήσετε πριν να πλύνετε τα χέρια ή να καθαρίσετε το γραφείο σας, τότε, όλα τα μικρόβια μεταφέρονται από τα χέρια, στο χώρο εργασίας σας.

Ο καθαρισμός του υπολογιστή αλλά και του χώρου γύρω μας πρέπει να γίνει μια καθημερινή ρουτίνα. Να είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε κάθε πρωί, πριν να ενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή μας. Έτσι, πριν να ξεκινήσετε, θυμηθείτε τους χρυσούς κανόνες του καθαρισμού του computer: Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος, πριν να καθαρίσετε οποιοδήποτε μέρος του – το πληκτρολόγιο, την οθόνη, το ποντίκι, τον εκτυπωτή ή κάποια άλλα περιφερειακά. Ποτέ μην ψεκάζετε με καθαριστικό απευθείας πάνω σε οποιοδήποτε μέρος του υπολογιστή. Ψεκάστε το σε ένα πανί και στη συνέχεια σκουπίστε απαλά.

  • Πληκτρολόγιο: Καθαρίστε τα πλήκτρα με ένα στεγνό πανί, ή πανί που έχετε ψεκάσει με κάποιο καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τη σκόνη και άλλα σκουπίδια που παγιδεύονται μεταξύ των πλήκτρων, γυρίστε ανάποδα και ανακινήστε απαλά για να φύγουν.
  • Ποντίκι: Πρέπει απαραίτητα να καθαρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το πληκτρολόγιο.
  • Οθόνη: Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες, είτε στεγνό ή βρεγμένο με καθαρό νερό, ή ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για οθόνες υπολογιστών. Εάν χρησιμοποιείτε οτιδήποτε άλλο, διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστραφεί η οθόνη. Καθαρίστε την οθόνη αρκετές φορές την εβδομάδα, γιατί μια βρώμικη οθόνη μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών.
  • Γύρω επιφάνειες: Πιθανώς να υπάρχουν υπολείμματα από φαγητό, ή λεκέδες από καφέ, σκόνες. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις αλλά προτιμήστε κάποιο με απολυμαντικό.
  • Εκτυπωτής: Σκεφτείτε πόσο συχνά πατάτε το κουμπί του εκτυπωτή και πώς σπάνια σκέφτεστε να το καθαρίσετε
  • Τηλέφωνο: Ακόμα και αν είστε οι μόνοι που το χρησιμοποιείται ωστόσο ευθύνεται για τη μετάδοση μικροβίων στο αυτί, τη μύτη και στα μάτια. Καθαρίστε καθημερινά χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με απολυμαντικό.