Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η καθιστική ζωή προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα μια ομάδα ασθενειών, όπως μυοσκελετικές παθήσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία κ.α. συνδέεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και ονομάζεται «καθιστική νόσος». Οι επιπτώσεις, όμως, από την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ορατές και στην ψυχική υγεία μας.  Η καθιστική ζωή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois, Urbana-Champaign, και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, υπάρχει μια ακόμη δυσάρεστη παρενέργεια από την καθιστική και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ζωή. Αυτή αφορά τη γνωστική λειτουργία. Η απουσία σωματικής δραστηριότητας φαίνεται πως μας κάνει περισσότερο ευάλωτους στη διάσπαση της προσοχής.

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα πρότυπα κίνησης και τις καθημερινές συνήθειες 89 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων για μια ολόκληρη εβδομάδα. Έβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά δοκιμασιών και παρακολούθησαν την ικανότητά τους να κάνουν πολλές ταυτόχρονες εργασίες και παράλληλα να διατηρούν την προσοχή τους παρά τους περισπασμούς.

Όταν η μελέτη ολοκληρώθηκε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πέρασαν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές περιόδους διάρκειας 20 λεπτών ή περισσότερο, ήταν λιγότερο ικανά να ξεπεράσουν τους όποιους περισπασμούς. «Το βασικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που πέρασαν περισσότερο χρόνο σε παρατεταμένες καθιστικές περιόδους αποσπάστηκε η προσοχή τους πιο εύκολα» δήλωσαν οι ερευνητές. Παρατήρησαν, επίσης, αυτό που ήταν από καιρό γνωστό: ότι η καθιστική συμπεριφορά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Η μελέτη καταλήγει πως τα άτομα που δεν ασκούν σωματική δραστηριότητα, μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, και κάθονται για οκτώ ώρες ή περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους.