Η άσκηση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, οι άνδρες που γυμνάζονται περισσότερο λειτουργούν καλύτερα στον σεξουαλικό τομέα, ανεξάρτητα από τη φυλή. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τα οφέλη της άσκησης σε σχέση με τη στυτική και σεξουαλική λειτουργία σε μια φυλετικά ποικιλόμορφη ομάδα ασθενών.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 300 άτομα, οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τα επίπεδα της δραστηριότητας (καθιστική ζωή, ήπια, μέτρια δραστηριότητα κλπ), σε συνδυασμό με τη συνολική σεξουαλική λειτουργία, όπως σεξουαλική ικανότητα, ποιότητα και συχνότητα στύσεων κ.α.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που ανέφεραν συχνότερη φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα, (σύνολο 18 Μεταβολικών Ισοδύναμων) είχαν υψηλότερα σκορ σεξουαλικής λειτουργίας, ανεξάρτητα από τη φυλή. Τα Μεταβολικά Ισοδύναμα (ΜΕΤΣ) είναι μονάδα που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το μεταβολικό κόστος της φυσικής δραστηριότητας και αντιστοιχεί στο συνολικό χρόνο και την ένταση της άσκησης. Συνολικά τα 18 ΜΕΤΣ μπορούν να επιτευχθούν με συνδυασμό ασκήσεων, σε διαφορετικές εντάσεις. Ισοδυναμούν με δύο ώρες έντονης άσκησης, όπως τρέξιμο ή κολύμπι, ή 3,5 ώρες μέτριας έντασης άσκηση, ή έξι ώρες ελαφριάς άσκησης.

Αντίθετα, οι άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι δήλωσαν ότι ασκούνται λιγότερο ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής λειτουργίας. Επιπρόσθετοι παράγοντες ήταν ο σακχαρώδης διαβήτης, η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η στεφανιαία νόσος.