Η έκθεση σε χημικές ουσίες επιταχύνει την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών, που περιέχονται στα πλαστικά, στα καλλυντικά και σε κοινά είδη του νοικοκυριού, εμφανίζουν εμμηνόπαυση 2-4 χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από το αίμα και τα ούρα 1.442 γυναίκων σε εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία 61 ετών, ανιχνεύοντας την παρουσία 111 χημικών ουσιών που είναι ύποπτες ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή και στην κυκλοφορία των ορμονών εντός του σώματος. Από τα 111 χημικά, 15 εντοπίστηκαν να έχουν μεγαλύτερη από τα άλλα συσχέτιση με την πρόωρη εμμηνόπαυση: εννέα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), τρία εντομοκτόνα, δύο φθαλικές ενώσεις και ένα τοξικό φουράνιο.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας επικ. καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας Amber Cooper, τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι «τα χημικά που συνδέονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή λειτουργίας των ωοθηκών, πράγμα που ως κοινωνία θα έπρεπε να μας ανησυχεί».

Η πρόωρη εμμηνόπαυση επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα του γυναικείου πληθυσμού. Σχετίζεται πιθανά με την πρόωρη εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση κ.α. Προβλήματα που έχουν συσχετιστεί με ορισμένα από τα ίδια χημικά υλικά, περιλαμβάνουν τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο και -στα κορίτσια- την πρόωρη εμφάνιση της εφηβείας.